Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΙΟτουρισμός στις Πρέσπες

Το ΣαββατοΚύριακο, 5-6 Οκτ 2013, στο χωριό Πύλη στις Πρέσπες της Φλώρινας οργανώνεται συνέδριο με θέμα: ΒΙΟτουρισμός, μοχλός για συνεργασία και ανάπτυξη, από την κοινοπραξία του Οργανισμού Βιολόγων Αλβανίας (ALB), της ΑΜΚΕ Ερύμανθος (GR), του Πολιτιστικού Τρίγωνου Πρεσπών-CTP (GR) & του Περιφερειακού Συμβούλιου της Κορυτσάς (ALB).

Το συνέδριο πραγματοποιείται στα πλαίσια του έργου «ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» το οποίο συγχρηματοδοτείται από  το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Αλβανία» 2007-2013 και από εθνικούς πόρους των δύο κρατών, με στόχο την διαμόρφωση κοινού τουριστικού προϊόντος προστιθέμενης αξίας, την δημιουργία δομών συνεργασίας τοπικών επιχειρηματιών και την προώθηση των αρχών του βιοτουρισμού, μέσω της προώθησης της βιώσιμης τοπικής οικονομικής ανάπτυξης με την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας σε κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των απομακρυσμένων τοπικών κοινωνιών της Πρέσπας και της Κορυτσάς.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Βιοτουρισμός (αρχές, φιλοσοφία, παραδείγματα, Βιοτουρισμός & Τοπική Αυτοδιοίκηση, Βιοτουρισμός & Τοπική κοινωνία, Η ζωή και η διατήρησή της), Τουρισμός & Διασυνοριακή Συνεργασία (Καλές πρακτικές, Προβλήματα & Λύσεις, Διασυνοριακές τοπικές κοινωνίες), Το διασυνοριακό τουριστικό πακέτο: η προώθηση και οι αγορές του (Παρουσίαση του τουριστικού πακέτου «Πρέσπα–Κορυτσά», Η Προώθηση και οι αγορές μας), Ομάδες-στόχοι για το τουριστικό μας προϊόν, Επιρροή των συνόρων στην τοπική τουριστική ανάπτυξη, Εναλλακτικός τουρισμός αντί του μαζικού τουρισμού-προοπτικές, Oικοδομώντας το Μέλλον.

Ο όρος ΒΙΟτουρισμός (βίος=ζωή & τουρισμός), δηλαδή τουρισμός που σέβεται το πολύτιμο αγαθό της ζωής, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής το 1985 από την καθ Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, Πρόεδρο και Ιδρύτρια της Β.Ι.Ο. Η φιλοσοφία του όρου «ΒΙΟτουρισμός» βασίζεται στις υπηρεσίες τουρισμού που σέβονται το περιβάλλον, διαφυλάσσοντας τους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους καθώς και τη βιοποικιλότητα. Εστιάζει σε ένα σύστημα αξιών που προάγει την εκτίμηση του βίου, καθώς επίσης και σε μια αμφίπλευρα κερδοφόρα κατάσταση, αφενός για την οικονομία και αφετέρου για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, τον πολιτισμό και εντέλει για τις τοπικές κοινότητες.

Σε μια κοινωνία που  μετά το «πολυτεχνείο» της, στην σπουδή καταστροφής του τότε λανθασμένου  συστήματος αξιών της, ξέχασε να εγκαταστήσει ένα νέο αξιακό σύστημα, η ανάγκη για εισαγωγή και εγκατάσταση ενός συστήματος αξιών που να επαναφέρει την ζωή, τον άνθρωπο και την κοινωνία, ως πρωταρχικές αξίες, αναζητεί υγιείς και στερεές βάσεις στην ύπαιθρο και μάλιστα στα πιο απομακρυσμένα σημεία της.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα της διασυνοριακής προσπάθειας στην Πύλη των Πρεσπών, στις 5-6 Οκτ 2013, με εστίαση στο θέμα: ΒΙΟτουρισμός, μοχλός για συνεργασία και ανάπτυξη. Πληρ: 210 6432419 bios@otenet.gr, www.cbc-biotourism-portal.eu/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου