Μετά από χιλιάδες χρόνια, η Σχολή του Αριστοτέλη γέμισε και πάλι μαθητές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ / ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Ξανάνοιξε το σχολείο του Μεγαλέξανδρου! Μετά από χιλιάδες χρόνια, το μέρος με τα βαθύσκιωτα σπήλαια και τα τρεχούμενα νερά, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος διδάχτηκε από το μεγάλο αρχαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη γέμισε και πάλι μαθητές.
Στη Σχολή του Αριστοτέλη, στην αρχαία Μίεζα, έξω από τη Νάουσα, ο γιος του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β', μαζί με άλλους ευπατρίδες της Μακεδονικής Αυλής, μυήθηκε στο μεγαλείο της κλασικής ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της πλατωνικής φιλοσοφίας, πριν ξεκινήσει τη μεγάλη εκστρατεία που θα εκπολίτιζε τον τότε γνωστό κόσμο.
Στους βράχους όπου διαπαιδαγωγήθηκε ο Μεγαλέξανδρος το 343 - 340 π.Χ. από τον Αριστοτέλη – μια συνάντηση δύο προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου που έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της ανθρωπότητας και όλου του δυτικού πολιτισμού- είκοσι φοιτήτριες και φοιτητές έζησαν το μεγαλείο της διδασκαλίας.
Βίωσαν, ως μια συγκλονιστική εμπειρία, το 1ο Αριστοτέλειο Διεθνές Θερινό Πρόγραμμα στις Διεθνείς Σχέσεις, όπου καταξιωμένοι Ελληνες και Ισραηλινοί ακαδημαϊκοί παρουσίασαν διαλέξεις γύρω από το θέμα «Διεθνείς Σχέσεις και ενεργειακοί πόροι στη Μεσόγειο».
«Ενιωσα το δέος. Να ακούς τους δασκάλους εκεί όπου διαπαιδαγώγησε ο Αριστοτέλης τον Μεγαλέξανδρο. Είναι ασύλληπτο. Εξαιρετικό. Αισθάνθηκα ένα υψηλό επίπεδο διδασκαλίας, χάρη στον ιδιαίτερο χώρο, τους καθηγητές, τους φοιτητές, τους διοργανωτές. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Μάθαμε ό,τι δεν ακούς σε διαλέξεις και πανεπιστήμια. Αυτό το εκτίμησα», λέει εντυπωσιασμένη στον «ΑτΚ» η Μαρία Μπάτζιου από τα Τρίκαλα, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Διεθνείς σχέσεις υπό το βλέμμα του Αριστοτέλη
Τα «μαθήματα» αναβίωσαν στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Νάουσας, δίπλα από τη Σχολή Αριστοτέλη. Η Ζωή Πετρίδου, από τη Βέροια, δηλώνει συγκλονισμένη: «Ηταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ολοι ήταν συνεπαρμένοι από το επιβλητικό σκηνικό. Ενιωσα μοναδικό δέος, παρόλο που είχα επισκεφτεί ξανά τη Σχολή. Ηταν όμως και το αντικείμενο σχετικό με αυτά του Τμήματός μας (Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών). Η Στρατηγική, την οποία διδασκόμαστε, συνδέεται με το Μεγαλέξανδρο. Σαν προσωπικότητα και με τον τρόπο σκέψης του, ο μεγάλος αυτός στρατηλάτης επηρέασε το Τμήμα. Διαπιστώσαμε από τις διαλέξεις ότι και ο Αριστοτέλης, ως πατέρας της Φιλοσοφίας, σχετίζεται άμεσα με τις διεθνείς σχέσεις».
Στο πλαίσιο του πρωτότυπου προγράμματος, στις 22 - 28 Αυγούστου, οι φοιτητές απόλαυσαν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, γνώρισαν την τοπική γαστρονομία, το ναουσαίικο κρασί, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της πόλης.
«Είναι συγκινητικό, συγκλονιστικό να βρίσκεσαι στη Σχολή του Αριστοτέλη, που μπορεί να δέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει η κινητικότητα που θα έπρεπε. Θα συνεχίσουμε με πρωτοβουλίες παιδείας και πολιτισμού να συμβάλλουμε, ώστε να καθιερωθεί ο τόπος μας, και η Κεντρική Μακεδονία, ως χώρος προαγωγής της επιστημονικής γνώσης και έρευνας. Ετσι θα έρχονται νέοι άνθρωποι, μελλοντικοί διαμορφωτές πολιτικής, σε επαφή με τον ελληνικό χώρο και πολιτισμό και η χώρα θα μπορεί να διαμορφώνει εν δυνάμει συμμάχους και υποστηρικτές στο εξωτερικό», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, Νίκος Δ. Κουτσογιάννης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου