Θεσσαλονίκη: Γνωστά, αλλά και σπάνια έργα των Βάγκνερ και Βέρντι θα παρουσιάσει στο κοινό η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση των δύο συνθετών.


Η Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ θα πλημμυρίσει από τη σύνθεση του Βάγκνερ, το «Ειδύλλιο του Siegfried» την οποία ο συνθέτης αφιέρωσε στη γυναίκα του και πήρε αργότερα τη θέση της στην επική τετραλογία «Το Δαχτυλίδι του Νιμπελούγκεν», ενώ στα φημισμένα τραγούδια «Wesendonck Lieder», το κοινό θα παρακολουθήσει την ορχήστρα να αποτυπώνει την εναλλαγή και την κορύφωση των συναισθημάτων του συνθέτη για την Mathilde, η οποία έγραψε τους στίχους που μελοποίησε ο Βάγκνερ.

Στη συνέχεια, θα ακουστεί μια από τις σπάνιες και ελάχιστες συμφωνίες που έγραψε ο Βέρντι για ορχήστρα, η «Συμφωνία σε ΡΕ ΜΕΙΖΟΝΑ», στην οποία διαφαίνεται η μουσική ευφυΐα του νεαρού τότε συνθέτη.

Η συναυλία θα κλείσει με το συμβολικό έργο του Βέρντι, «Ο Ύμνος των Εθνών», το οποίο αργότερα διηύθυνε ο παγκοσμίου φήμης μαέστρος Αρτούρο Τοσκανίνι για να εκφράσει την αντίθεσή του στις φασιστικές δυνάμεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συναυλία - αφιέρωμα στους Ρίχαρντ Βάγκνερ και Τζουζέπε Βέρντι, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Φιλίπ Φορζέ και με τη σύμπραξη της καταξιωμένης αμερικανίδας σοπράνο Στέφανι Φρίντε και του διεθνούς φήμης τενόρου Δημήτρη Πακσόγλου, συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, σε διδασκαλία Μαίρης Κωνσταντινίδου.

Η συναυλία θα δοθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, στις 9 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ, 9 ευρώ, και 5 ευρώ (φοιτητές, σπουδαστές, σπουδαστές ωδείων, ειδικές ομάδες).