Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Αφιέρωμα στον Καβάφη και αναγνώσεις έργων Ελλήνων, Βούλγαρων, Σουηδών και Τούρκων λογοτεχνών

Deutsch: Kavafis 1929 in seiner Wohnung in Ale...
 (Photo credit: Wikipedia)
Τριάντα ποιητές και πεζογράφοι (25 Έλληνες και 5 ξένοι) συμμετέχουν στη φετινή, δεύτερη διοργάνωση της Λογοτεχνικής Σκηνής (του λογοτεχνικού "φεστιβάλ" που διοργανώνει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Καλαμαριάς και ο εκδότης του περιοδικού "Εντευκτήριο" Γιώργος Κορδομενίδης).

Πρόκειται για καταξιωμένους ποιητές και πεζογράφους, αλλά και για νεότερους ομοτέχνους τους, από τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Δράμα, την Καβάλα, την Κοζάνη και την Ξάνθη, αλλά και τη Βουλγαρία, τη Σουηδία και την Τουρκία.

Μεταξύ των νεότερων είναι και συγγραφείς που έχουν εκδώσει μόλις ένα βιβλίο ή δεν έχουν εκδώσει ακόμη κείμενά τους.

Καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι η πρόσκληση συγγραφέων και από το εξωτερικό.

Η "Λογοτεχνική σκηνή" θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο τριήμερο (Παρασκευή 13, Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου) στο θέατρο "Μελίνα Μερκούρη" του Δήμου Καλαμαριάς.

Οι συνεδρίες αρχίζουν καθημερινά, στις 19.30. Το βράδυ της Παρασκευής θα παρουσιαστεί, παράλληλα με τις αναγνώσεις κειμένων, αφιέρωμα στον ποιητή Κωνστνατίνο Π. Καβάφη, με τίτλο "Θυμήσου, σώμα", από την ομάδα Σχήμα Εκτός Άξονα, σε σκηνοθετική επιμέλεια Αναστασίας Θεοφανίδου.

Κείμενά τους διαβάζουν οι λογοτέχνες: Νάντια Ραντούλοβα (Βουλγαρία). Παρουσίαση-μετάφραση: Ζντράβκα Μιχαήλοβα, Μαρία Στασινοπούλου (Αθήνα) και Κυριάκος Συφιλτζόγλου. Ακολουθεί μουσική απο το σχήμα SounNDAYS BAND και αναγνώσεις απο τους: Τίτο Πατρίκιο (Aθήνα), Διαμαντή Αξιώτη (Καβάλα), Βασίλη Καραγιάννη (Κοζάνη), Γεωργία Τριανταφυλλίδου (Καβάλα), Πέτρο Γκολίτση και Λένα Αθανασοπούλου.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον Κ.Π.Καβάφη, το απόγευμα του Σαββάτου, θα παρουσιαστεί Αναλόγιο, με τίτλο: "Ο οικουμενικός ποιητής Κ. Π. Καβάφης", από την πρωτοβουλία "Η Ποίηση Γυμνή", σε επιμέλεια Τέλλου Φίλη. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Σκαραγκά, η χορογραφία της Ιωάννας Μήτσικα. Διαβάζουν: Δημήτρης Δασκαλόπουλος (ελληνικά), Ιωάννης Κιουρτσόγλου (βουλγαρικά), Μπάμπης Ματεντζίδης (γαλλικά), Mohammed Owda (αραβικά), Mehmet Ali Özçobanlar (τουρκικά), Ahmed Shura (αραβικά), Jan Henrik Swahn (σουηδικά), Ardian Tenko (αλβανικά)

Ακολουθούν αναγνώσεις από τους: Τόντορ Τόντοροβ (Βουλγαρία), μετάφραση-παρουσίαση: Ζντράβκα Μιχαήλοβα, Σάκη Παπαδημητρίου και Θανάση Μαρκόπουλο (Βέροια), μουσική από το "White Room" (γκρουπ αποφοίτων του Τμήματος Σύγχρονης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς) και αναγνώσεις από τους: Δημήτρη Δασκαλόπουλο (Αθήνα), Μεχμέτ Αλί Οζτσομπανλάρ (Τουρκία), Μάκη Καραγιάννη, Αρχοντούλα Διαβάτη, Γεωργία Τρούλη, Μπεντρή Χότζα (Αλβανία - Θεσσαλονίκη), Χαρίτωνα Καλογιάννη.

Το τρίτο μέρος του αφιερώματος στον Κ.Π.Καβάφη, με τίτλο "Θυμήσου, σώμα" θα παρουσιαστεί από την ομάδα ΝΕΜ | ΜΕΝ. Και θα ακολουθήσουν αναγνώσεις από τους λογοτέχνες: Γιαν Χένρικ Σβαν (Σουηδία), Ζαφείρης Νικήτα και Γλυκερία Μπασδέκη (Ξάνθη), Τζένη Μαστοράκη (Αθήνα), Γιάννη Σκαραγκά, Κωνσταντίνο Παπαχαράλαμπο, Κωνσταντίνο Ποζουκίδη .ΘΑ ακολουθήσει μουσική από το μουσικό γκρούπ των καθηγητών του ΑΠΘ "THE PRESIDENTS", που απαρτίζουν οι: Γιώργος Παπανικολάου, μπάσο· Ζάχος Σκούρας, κρουστά· Νίκος Τσινίκας, φωνητικά - κιθάρα, φυσαρμόνικα, πλήκτρα· καλεσμένος ο Σάκης Ζαχαριάδης, κιθάρα, των SounDAYS BAND).

Το πρόγραμμα της τελευταίας βραδιάς του λογοτεχνικού φεστιβάλ περιλαμβάνει, επίσης, μίνι αφιερώματα - "μνήμες" στους εκλιπόντες λογοτέχνες Μίμη Σουλιώτη και Μπίλη Βέμη.

Η είσοδος θα είναι ελευθερη για το κοινό.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου