Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης: Θα ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του;

Ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 

Την πρόθεση να ....ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του, ανακοίνωσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αλλά πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα...


ΤΗΣ ΧΑΪΔΩΣ ΣΚΑΝΔΥΛΑ / aggelioforos.gr

Τη συνεργασία του με το Μουσείο Φωτογραφίας Charleroi του Βελγίου ανακοίνωσε, ανάμεσα σε άλλα, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στη σημερινή συνέντευξη τύπου, προκειμένου να επιτευχθεί η επαναεκτύπωση μέρους των κατεστραμμένων φωτογραφιών του στην πυρκαγιά το Μάιο του 2012.

Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν απολογιστικά στοιχεία για την περίοδο 2006 – 2012 καθώς και κάποια γενικά εισαγωγικά στοιχεία για τη Photobiennale με θέμα το «Λόγο», που θα διοργανωθεί από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2013. Παρόλα αυτά το ενδιαφέρον των περισσότερων κέντρισε μοιραία η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του Μουσείου ως προς την καταστροφή μέρους της συλλογής του αλλά και την προσπάθεια από μέρους του φορέα να το επανασυστήσει - ο επαναδιορισθείς διευθυντής του ΜΦΘ Βαγγέλης Ιωακειμίδης ελπίζει για το 95% του χαμένου στην πυρκαγιά μέρους.

Το «προφίλ» του κατεστραμμένου κομματιού
Υπενθυμίζουμε ότι 1985 έργα της συλλογής του ΜΦΘ είχαν καταστραφεί την άνοιξη του 2012 σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθηκευτικό χώρο της συνεργαζόμενης με το Μουσείο εταιρίας «Ορφεύς Βεϊνιόγλου» στη Σίνδο. Ολόκληρη η συλλογή περιλάμβανε πριν την καταστροφή Μια που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των έργων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για έργα περίπου 200 καλλιτεχνών, οι 110 από τους οποίους είναι Ελληνες και αποτελούν το 37% της σύγχρονης συλλογής του. Σύμφωνα πάντα με τον Βαγγέλη Ιωακειμίδη επετεύχθην επιτέλους συμφωνία με την εταιρία φύλαξης ως προς την αποζημίωση που το Μουσείο ζητά από από αυτήν, αν και δεν δόθηκαν περαιτέρω αριθμητικά στοιχεία.

Συνεργασία με βελγικό μουσείο
Σημασία έχει ότι έχει δρομολογηθεί μία διαδικασία επανασύστασης αυτού του κατεστραμμένου κομματιού της συλλογής. Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τεχνική ημερίδα στην Αθήνα με τους εμπλεκόμενους δημιουργούς (τους φωτογράφους των οποίων έργα καταστράφηκαν στην πυρκαγιά) προκειμένου να παρουσιαστούν με σαφήνεια τα τεχνικά χαρακτηριστικά της πρότασης που τους γίνεται για επαναεκτύπωση κι έπειτα θα ξεκινήσει μία περίοδος συναντήσεων – συναλλαγών ανάμεσα στο Μουσείο και τους δημιουργούς, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι όροι της συμφωνίας. Στόχος, βέβαια, δεν είναι άλλος από το να εμπιστευθούν οι δημιουργοί τα αρνητικά στο Μουσείο, το οποίο με τη σειρά του θα τα εμπιστευθεί στα εξειδικευμένα εργαστήρια του μεγάλου και σημαντικού Μουσείου Φωτογραφίας Charleroi του Βελγίου προκειμένου να γίνει η εκτύπωση των ασπρόμαυρων μόνο – για τεχνικούς λόγους αυτή η διάκριση – φωτογραφιών. Για τις έγχρωμες φωτογραφίες θα πραγματοποιηθεί συνεργασία με άλλον οργανισμό. Εδώ υπενθυμίζουμε το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή με σχετική ερώτηση, ενώ έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί δυο επιστολές ομάδων φωτογράφων (έργα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στα καταστραφέντα από την πυρκαγιά).

Οπως ξεκαθάρισε ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Charleroi Ξαβιέ Κανόν, ο οποίος επίσης βρισκόταν στη συνέντευξη τύπου, η συνεργασία αυτή δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, το απαραίτητο χρηματικό ποσό θα κριθεί από τον τελικό αριθμό των εκτυπώσεων που θα τους ζητηθεί καθώς και το μέγεθος τους και άλλα τεχνικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένοι αριθμοί των δημιουργών που τελικά θα συμφωνήσουν και θα συμπορευτούν με το Μουσείο σε αυτήν του την προσπάθεια καθώς και των φωτογραφιών που τελικά θα επαναεκτυπωθούν θα είναι σε θέση να γνωρίζει το ΜΦΘ λίγο πριν τα ερχόμενα Χριστούγεννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου