Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Τα Μπαλέτα Μπεριόσκα στη Θεσσαλονίκη

Ένας από τους καταξιωμένους εκπροσώπους της ρωσικής παράδοσης είναι τα Κρατικά Μπαλέτα Μπεριόσκα, που θα εμφανιστούν στις 22 Σεπτεμβρίου, στις 9 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Έχοντας στις αποσκευές τους 65 χρόνια πορείας, το σχήμα, που είναι από τα πιο αυθεντικά παραδοσιακά μπαλέτα της Ρωσίας, θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τις χορογραφίες του.

Εμπνεύστρια των Μπαλέτων Μπεριόσκα ήταν η διακεκριμένη σοβιετική χορογράφος Ναντέζντα Ναντέζντινα, η οποία βασίστηκε στον πλούτο των παραδοσιακών χορών της Ρωσίας εμπλουτίζοντάς τους με σύγχρονα στοιχεία. Το 1957 τη σκυτάλη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης των Μπαλέτων Μπεριόσκα πήρε η Μίρα Κολτσόβα της χορογραφικής σχολής Μπολσόι, εμφυσώντας νέα πνοή στο Σύνολο. Έτσι τα Μπεριόσκα είναι από τα ελάχιστα λαογραφικά μπαλέτα που έχουν καταφέρει να φτάσουν σε τόσο υψηλό καλλιτεχνικό και τεχνικό επίπεδο, βασισμένα σε παραδοσιακά στοιχεία.

Με εμφανίσεις στα πιο φημισμένα θέατρα του κόσμου, μεταξύ των οποίων και στη Σκάλα του Μιλάνου, τα Μπεριόσκα είναι διάσημα για τον κυκλικό χορό τους “Η σημύδα στον αγρό”, όπου οι χορεύτριες μοιάζουν να κυλάνε στη σκηνή σαν σε ποτάμι, μία χορογραφία που αποτελεί δείγμα συνδυασμού φολκλόρ και τέχνης. Πρόσφατα τα Μπαλέτα Μπεριόσκα έλαβαν το χρυσό μετάλλιο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης ως επιβράβευση της καλλιτεχνικής προσφοράς τους στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου