Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

"Βυσσινόκηπος": Η παράσταση της χρονιάς στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζεται!

Ο "Βυσσινόκηπος" συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά! Η προπώληση ξεκίνησε στο πατάρι του Βιβλιοπωλείου "Ιανός" (Αριστοτέλους 7, τηλ. 2310.276447). 


Οι παραστάσεις αρχίζουν την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν μόνο δύο μήνες, ενώ πέρσι ο Βυσσινόκηπος ήταν sold out επί 4 συνεχόμενους μήνες, δικαιώνοντας τον τον τίτλο της... «παράστασης της χρονιάς».

Η παράσταση και ο εκπληκτικός χώρος της Βίλας Καπαντζή

«Ένα παλιό αρχοντικό της Θεσσαλονίκης, από τα ελάχιστα σωζόμενα του τέλους του 19ου αιώνα στην πόλη, η Βίλα Καπαντζή στην Ανάληψη (Βασιλίσσης Όλγας 108), όπου στεγαζόταν άλλοτε το ιστορικό Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων και σήμερα το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), είναι ο επόμενος σταθμός της άστεγης και νομαδικής από φέτος Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης».

Η παράσταση δεν φιλοξενείται απλώς στη Βίλα Καπαντζή, από την αρχή σχεδιάστηκε για να παιχτεί μέσα σ’ αυτό το παλιό αρχοντικό, συνομήλικο του έργου. Δηλαδή, ο χώρος της πραγματικότητας γίνεται το σκηνικό της μυθοπλασίας. Συνεχίζεται έτσι η πρόσφατη αναζήτηση της Πειραματικής Σκηνής για παραστάσεις σε μη θεατρικούς χώρους ιδιαίτερου χαρακτήρα, που ξεκίνησε το φθινόπωρο με τις παραστάσεις της Χρυσής Πόλης στην αποβάθρα του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού.

Κύκνειον άσμα του Τσέχοφ, ο Βυσσινόκηπος (1904) είναι το έργο ενός αποχαιρετισμού, ενός τέλους εποχής. Ο πανέμορφος βυσσινόκηπος θα βγει στο σφυρί, ο κόσμος αλλάζει, η χρεοκοπία έρχεται, οι αυταπάτες επιμένουν, οι άνθρωποι πασχίζουν για λίγη ευτυχία, συγκινητικοί και κωμικοί ταυτόχρονα. Ο Στανισλάφσκι, πρώτος σκηνοθέτης του έργου, όταν το διάβασε έγραψε στον συγγραφέα: «Έβαλα τα κλάματα διαβάζοντάς το και δεν μπορούσα να σταματήσω». Κι ο Τσέχοφ του απάντησε: «Το έργο μου δεν είναι δράμα, αλλά κωμωδία, στιγμές-στιγμές μάλιστα φάρσα».

Διαβάστε τις κριτικές και θα καταλάβετε γιατί η θεατρική Θεσσαλονίκη μιλούσε όλο τον χειμώνα για τον... Τσέχοφ!

Επισκεφθείτε τη σελίδα του "Βυσσινόκηπου" στο site της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» και δείτε το τρέιλερ που επιμελήθηκε η Λίλα Σωτηρίου, ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των παραστάσεων και διαβάστε κριτικές που γράφτηκαν για τον "Βυσσινόκηπο".

* Η προπώληση ξεκίνησε στο πατάρι του Βιβλιοπωλείου "Ιανός" (Αριστοτέλους 7, τηλ. 2310.276447). Οι παραστάσεις αρχίζουν την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου