Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ “BIG DAYS” ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΕΝΡΙΚ ΊΨΕΝ

Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ΕΜΣ


Τα μεγάλα ολοήμερα αφιερώματα του ΚΘΒΕ σε σημαντικούς συγγραφείς συνεχίζονται με το “Big Day Ίψεν”, ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Νορβηγό δημιουργό Xένρικ Ίψεν, που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013.


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει μια σειρά δράσεων με στόχο να «συστήσει» στο κοινό σημαντικούς συγγραφείς του παγκόσμιου θεάτρου, έργα των οποίων  παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στις σκηνές του. Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος “Big Day Ίψεν”, από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις. Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνείτε με το γραφείο Παραγωγής του ΚΘΒΕ, τηλ. 2315200008, Τρίτη-Παρασκευή 13.00 – 15.00 (κα Κωνσταντίνα Ματζίρη).

-“Ένας εχθρός του λαού συναντάει τον λαό. Πρόβα Ίψεν ”.
Μια γνωριμία με τους συντελεστές της παράστασης “Ορυχείο Ίψεν. Ένας εχθρός του λαού συναντάει τον λαό ”. Η Κορίνα Βασιλειάδου και ο Χάρης Πεχλιβανίδης δημιουργοί της παράστασης, που βραβεύτηκαν με την Διεθνή Υποτροφία Ίψεν 2013 από το Υπουργείο Πολιτισμού της Νορβηγίας για το συγκεκριμένο project, παρουσιάζουν την ιδέα και συζητούν με το κοινό για τα σημαντικά επίκαιρα κοινωνικά θέματα που αυτό θίγει.
Ώρα έναρξης: 11:00
Διάρκεια: 2 ώρες.
Χάρης Πεχλιβανίδης, ηθοποιός και σκηνοθέτης και Κορίνα Βασιλειάδου, σκηνοθέτης (Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

-Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά δημοτικού.
Ώρα έναρξης: 12:00
Διάρκεια: 1 ώρα
Δέσποινα Σαρόγλου, ηθοποιός
Μέχρι 20 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

-Ψυχόδραμα, “Στερεότυπα”, για ενήλικες
Mια δράση που στοχεύει στην αποδέσμευση από τα πρέπει και την δέσμευση στα θέλω
Ώρα έναρξης: 13:15
Διάρκεια: 3 ώρες.
Φωτεινή Παπαχαραλάμπους, Ψυχολόγος
Μέχρι 20 άτομα(απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

-Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο “Ίψεν: όψεις κοινωνικής κρίσης τότε και σήμερα”
Γιάννης Βούρος, ηθοποιός, σκηνοθέτης
Γιάννης Μαργαρίτης, σκηνοθέτης
Γλυκερία Καλαϊτζή, σκηνοθέτης, λέκτορας στο τμήμα θεάτρου του ΑΠΘ
Νικηφόρος Παπανδρέου, φιλόλογος, θεατρολόγος, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα θεάτρου του ΑΠΘ
Ώρα έναρξης: 13:30
Διάρκεια: 2 ώρες

-Το ταξίδι του Πέερ Γκυντ σε 3 + 1 εικόνες. - Τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδευτικού δράματος, για εκπαιδευτικούς και ενήλικες.
Ώρα έναρξης: 15:30
Διάρκεια: 1,5 ώρα.
Ανέτα Λιάπτση, θεατρολόγος και Ειρήνη Ζώη, Φιλόλογος – Θεατρολόγος
(Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής)


- “5+5=1.1”  5 Σκηνοθέτες, 5 Ηθοποιοί, 1 Κείμενο, 1 Ώρα πρόβα =παρουσίαση.
Πέντε σκηνοθέτες του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα συνεργαστούν με πέντε γυναίκες ηθοποιούς οι οποίες θα προκύψουν μέσα από διαδικασία επιλογής. Οι ηθοποιοί που θα δηλώσουν συμμετοχή θα κληθούν να έρθουν καθορισμένη ώρα στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Ύστερα από κλήρωση θα επιλεγούν πέντε γυναίκες ηθοποιοί στις οποίες θα δοθεί το ίδιο κείμενο και μισή ώρα στη διάθεσή τους προκειμένου να το μάθουν. Μέσα από μια δεύτερη κλήρωση θα αποκαλυφθεί ποιος σκηνοθέτης θα σκηνοθετήσει κάθε ηθοποιό, ενώ θα έχουν μία ώρα στη διάθεση τους για πρόβα για να παρουσιάσουν στη συνέχεια ό,τι έχουν ετοιμάσει.
Δηλώσεις συμμετοχής από γυναίκες επαγγελματίες ηθοποιούς ηλικίας 30-50 ετών.
Ώρα έναρξης παρουσίασης: 17.00
Διάρκεια: 2 ώρες

- “Ο Ίψεν μέσα από τον φακό” και “Κινηματογραφικό Εργαστήριο : Ο  Ίψεν μέσα από το φακό! “ σε συνεργασία με το -Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τι συνέβη όταν η κινηματογραφική γλώσσα συνάντησε το μεγάλο θεατρικό συγγραφέα. Αποσπάσματα, συζητήσεις και.. κάμερα εν δράσει το οποίο θα πραγματοποιείται καθ’ όλη την διάρκεια του αφιερώματος
 Ώρα έναρξης: 11:00
Διάρκεια:  Από τις 11.00 έως τις 6.00

- “Οι γυναίκες του Ίψεν” σε σκηνοθεσία Δέσποινας Σαρόγλου  σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Χ.Α.Ν.Θ.
Ώρα έναρξης: 13:00
Διάρκεια: 15 λεπτά

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή του ΚΘΒΕ για την πραγματοποίηση του θεματικού αφιερώματος “Big Day Ίψεν είναι οι εξής  πολιτιστικοί και πολιτισμικοί φορείς της πόλης: -Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ – Φοιτητές Κατεύθυνσης Σκηνογραφίας (installation 5 σταθμοί του Πεερ Γκύντ), Τμήμα Κινηματογράφου Α.Π.Θ. (βιντεοσκόπηση των δράσεων και παρουσίαση τους στην σελίδα του ΚΘΒΕ, μετά από επεξεργασία του υλικού από τους φοιτητές του τμήματος) καθώς και η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ (παρουσίαση αποσπασμάτων από λόγους του Ίψεν) και το Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου