Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Οι "Εκπτωτοι- μια πρoσωπογραφία του Αντον Τσέχωφ" στο θέατρο "Ορα"

Είναι “Έκπτωτοι” οι ήρωες του Αντον Τσέχωφ; Είναι η παλιά συνταγή του "θέατρο στο θέατρο" ή απλώς μια σύγχρονη προσέγγιση ηρώων και χαρακτήρων της σύγχρονης "πνιγηρής" καθημερινότητας, με "όχημα" τον Ρώσο συγγραφέα Αντον Τσέχωφ (1860-1904).

Είναι η αποδόμηση του λεγόμενου “κλασσικού” θεάτρου η μόνη σύγχρονη θεατρική πρόταση, “αυτοσκοπός” σχεδόν κάθε νέου - “πρωτοριακού” σκηνοθέτη;

Αποτελεί σύγχρονο δικαίωμα– αίτημα, η επιλογή του να ζει κάποιος σ' έναν απόλυτα “ιδιωτικό”- φανταστικό κόσμο, εντός του “πραγματικού”.


Είναι “ειρηνική” η συνύπαρξη φαντασιακού και πραγματικότητας ή οι εμμένοντες στη φαντασία εξωστρακίζονται, καθίσταται “Εκπτωτοι”;

Σ' αυτα και σε άλλα σύγχρονα– μάλλον διαχρονικά -αλλά σαφώς βραχύχρονης διάρκειας ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει θεατρικά η παράσταση υπό τον τίτλο “Έκπτωτοι- μια προσωπογραφία των Αντον Τσέχωφ που ανεβαίνει από σήμερα στο θέατρο “Ορα” της Θεσσαλονίκης.

“Είναι 'Έκπτωτοι' γιατί χάνουν τη στιγμή, πέφτουν στην 'τρύπα του παρελθόντος', υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να ζουν σ' έναν φαντασιακό κόσμο με τα δικά του οράματα” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης Κλείτος Κυριακίδης, που αποτελεί και την “ψυχή” της παραγωγής.

“Αποδομούμε το ήδη συμπαγές υλικό των ίδιων των έργων του Τσέχωφ. Η αποδόμηση δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μια 'μέθοδος' προσέγγισης, μεταφοράς στα 'καθ' ημάς' των ηρώων του που ...μόνο 'κλασσικοί' δεν ήταν” υποστηρίζει ο Κλείτος Κυριακίδης, ο οποίος υπογράφει και την σύνθεση και διασκευή των κειμένων της παράτασης.

Την ομάδα G.A.L.P. (“Get a life project”) που παρουσιάζει τους “Έκπτωτους”, σε παραγωγή της “Θεατρικής Έρευνας” απαρτίζουν οι: Δήμητρα Ντασιώτη, Χρήστος Κιτσίρογλου, Αλέξανδρος Παύλου και Χριστίνα Παρπούλα.

Οι “Έκπτωτοι” είναι ουσιαστικά (σύμφωνα με τον συγγραφέα) τα μέλη ενός θιάσου που επιχειρούν να ανεβάσουν τρία έργα του Αντον Τσέχωφ, αλλά στο πλαίσιο της προετοιμασίας– ουσιαστικά ζει μέσω αυτών των έργων (“Βλαβερές συνέπειες του καπνού”, “Κύκνειο άσμα”).

Χρέη βοηθού σκηνοθέτη έκανε ο Michael Webber. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Νίκου Καλαϊτζίδη, οι φωτισμοί του Ορέστη Ψωμόπουλου.

Οι παραστάσεις (τιμές εισιτηρίων 10 και 7 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και ΑΜΕΑ) θα δίνονται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο (στις 21.00) και Κυριακή (δύο παραστάσεις στις 19.00 και 21.00) στο θέατρο “Όρα” (Αντωνίου Καμάρα 3 και Τσιμισκή, έναντι Χ.Α.Ν.Θ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου