Εξι πιάνα και δώδεκα πιανίστες, μερικοί από αυτούς γνωστά ονόματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπράττουν σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για ένα μουσικό... πιαν-δαιμόνιο.
Το μουσικό σχήμα «Piandaemonium» αποτελεί ίσως μια μοναδικότητα για την Ελλάδα και όχι μόνο. Αποτέλεσε μια ιδέα της Δόμνας Ευνουχίδου, η οποία ίδρυσε το σχήμα το 1998 με σολίστες την ίδια και 11 πρώην μαθητές της. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το «Piandaemonium» παρουσίασε πρωτότυπα έργα σημαντικών Ελλήνων συνθετών (Α. Ανισέγκος, Θ. Αντωνίου, Α. Βασιλειάδης, Γ. Κουμεντάκης, Γ.Ε. Λαζαρίδης, Γ. Μεταλλινός, Β. Νικολάου κ.ά.) γραμμένα αποκλειστικά για το σχήμα, όπως και διασκευές σπουδαίων συμφωνικών έργων και αυθεντικά έργα σε ποικίλους πιανιστικούς συνδυασμούς.
Σκοπός τους ήταν ο επαναπροσδιορισμός του πιανιστικού ηχητικού τοπίου με την ακουστική συνύπαρξη των έξι πιάνων, σε ένα εγχείρημα δημιουργίας ενός νέου μουσικού χώρου, πλουτίζοντας και αναδιαμορφώνοντας την αντίληψη του ακροατή για τον παραδοσιακό πιανιστικό ήχο. Πιανίστες με σπουδαία καλλιτεχνική δραστηριότητα και αναγνώριση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πλαισίωσαν το σχήμα όπως οι Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Αντώνης Ανισέγκος, Ευτυχία Βενιωτά, Νίκος Ζαφρανάς, Μαρία Ζήση, Στέφανος Θωμόπουλος, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Λενιώ Λιάτσου, Maya Luscher, Ειρήνη Μαύρου Χρήστος Νούλης, Θοδωρής Τζοβανάκης, Κώστας Χάρδας, ενώ στη σημερινή επανεμφάνιση προστέθηκαν και νέοι. Στην πρώτη του φάση το «Piandaemonium» είχε εμφανιστεί στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τους φίλους του ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», στο θέατρο «Παλλάς» στην Αθήνα, στο ΜΜΘ και στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.
Στα χρόνια που ακολούθησαν πολλά από τα μέλη του σχήματος ακολούθησαν τη δική τους πορεία. Ομως με την ευκαιρία του Φεστιβάλ Πιάνου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι τις 29 Νοεμβρίου έδωσαν και πάλι το δικό τους ραντεβού στη Θεσσαλονίκη με δύο συναυλίες σήμερα και την Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής.
Ελληνικοί χοροί
Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι το Typewriter tune για 12 πιανίστες -6 πιάνα του Γ. Κουμεντάκη, το Tannhauser Overture για 4 πιανίστες- 2 πιάνα του Βάγκνερ, έξι ελληνικοί χοροί (μεταγραφή Θ. Κοτεπάνου) για 6 πιανίστες - 6 πιάνα, Ηπειρώτικος - Κλέφτικος - Σιφναίικος - Χιώτικος - Νησιώτικος ? Μαζωχτός του Ν. Σκαλκώτα, ένα ανθολόγιο μονόλεπτων έργων από 12 γνωστούς Ελληνες συνθέτες για 12 πιανίστες - 6 πιάνα υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, το κοντσέρτο για 4 πιάνα και ορχήστρα εγχόρδων του Μπαχ και το Ενας Αμερικανός στο Παρίσι του Γκέρσουιν σε εγγραφή-διαμόρφωση του Θ. Κοτεπάνου για 12 πιανίστες - 6 πιάνα.
Στο φετινό Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2013 συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες του ελληνικού πιανιστικού χώρου όπως οι Θοδωρής Τζοβανάκης, Αλεξία Μουζά-Arenas, Τίτος Γουβέλης, Αλέξανδρος Σαρακενίδης και Δόμνα Ευνουχίδου, ενώ έγινε προσπάθεια να αναδειχθούν και πρωτοποριακά events με άξονα το πιάνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου