Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Στη Θεσσαλονίκη η Πανευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Βασικό Εισόδημα

Έρχεται και στη Θεσσαλονίκη η Πανευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Βασικό Εισόδημα. Την ερχόμενη Παρασκευή στον κοινωνικό χώρο «Οικόπολις» το antipoverty.gr διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της Πρωτοβουλίας, που δραστηριοποιείται στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ, με κεντρικό στόχο να μαζέψει ένα εκατομμύριο υπογραφές μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2014 και να διεκδικήσει βασικό εισόδημα για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και να χτυπήσει τη συνεχώς αυξανόμενη φτώχεια.

Η Πρωτοβουλία για το Βασικό Εισόδημα ξεκίνησε τον προηγούμενο Μάρτιο. Για να πετύχει τη διενέργεια μελέτης για τη δυνατότητα εφαρμογής του θεσμού του βασικού εισοδήματος στις χώρες της Ευρώπης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές πολιτών της ΕΕ.

«Βασικό εισόδημα είναι ένα εισόδημα που παρέχεται σε όλους ατομικά, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ή υποχρέωση εγγραφής σε ταμείο ανεργίας. Η ιδέα του βασικού εισοδήματος δεν είναι νέα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει συζητηθεί περισσότερο από ποτέ και έχει εφαρμοστεί πιλοτικά σε διάφορα μέρη του κόσμου», αναφέρουν οι διοργανωτές.
Όπως επισημαίνουν, «ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης περίπου 120 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ -ένας στους τέσσερις ενήλικες και πάνω από ένα στα τέσσερα παιδιά- ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή υπό τον κίνδυνο της φτώχειας. Επισφαλείς συμβάσεις εργασίας γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες και οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν».

Στους δέκα κυριότερους λόγους που προβάλλει η Πρωτοβουλία για να πείσει τους πολίτες να δώσουν την υπογραφή τους περιλαμβάνονται:

1. Θα μας βοηθήσει να ξανασκεφτούμε πώς και γιατί δουλεύουμε.
2. Θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
3. Θα συρρικνώσει τη γραφειοκρατία.
4. Θα μειώσει τη διαφθορά στο κράτος.
5. Θα συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων.
6. Θα παρέχει μια πιο ασφαλή ζωή κι ένα ουσιαστικό δίχτυ ασφαλείας σε όλους τους ανθρώπους.
7. Θα συμβάλει σε λιγότερες ώρες εργασίας και στην καλύτερη κατανομή των θέσεων εργασίας.
8. Θα επιβραβεύσει την κοινωνική προσφορά.
9. Θα ενισχύσει τη Δημοκρατία.
10. Θα εξαλείψει την ακραία οικονομική φτώχεια.

Πληροφορίες για το Βασικό Εισόδημα, καθώς και απαντήσεις σε απορίες, μπορείτε να διαβάσετε στον ιστότοπο της πρωτοβουλίας, www.basicincome.gr. Υπογραφές συλλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόλυτα ασφαλή τρόπο για τα προσωπικά δεδομένα και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να υπογράψει στο sign.basicincome2013.eu.

Βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση της Παρασκευής θα είναι το μέλος της Πρωτοβουλίας, Χρήστος Ζουμπουλίδης, που θα την παρουσιάσει, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θανάσης Μακρής, με θέμα «Φορολόγηση του πλούτου» και το μέλος της Κοινωνικής Κουζίνας Κατερίνης, Μπέττυ Σκούφα, με θέμα «Φτώχεια στις πόλεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου