Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Στη Νέα Παραλία και πάλι οι Ομπρέλες Ζογγολόπουλου


της Κάτιας Γερακαρίτουvoria.gr

Ένα χρόνο περίπου μετά την απομάκρυνσή τους, λόγω έργων, επανατοποθετήθηκαν, σε νέα σημείο, στην αναπλασμένη Νέα Παραλία, οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ένα από τα χαρακτηριστικά σύμβολα της Θεσσαλονίκης.


Πριν από λίγες μέρες συνεργεία τοποθέτησαν τις ομπρέλες, οι οποίες συντηρήθηκαν και καθαρίστηκαν από το ίδρυμα Ζογγολόπουλου, ενώ παράλληλα αποκαταστάθηκε και η τεσσαρακοστή ομπρέλα.

Η εικαστική σύνθεση από ανοξείδωτο χάλυβα, τοποθετήθηκε στο ύψος του νέου δημαρχιακού μεγάρου, στο παραλιακό μέτωπο, πάνω σε ξύλινη εξέδρα. Παράλληλα, τοποθετήθηκε ειδικός φωτισμός, ενώ χαμηλοί πίδακες νερού θα περιστοιχίζουν το έργο. Οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου τοποθετήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1997, όταν η πόλη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.


Εν τω μεταξύ, το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης εγκατέστησε το υδροκινητικό γλυπτό από ανοξείδωτο χάλυβα, «Τρεις κύκλοι», στον Κήπο των Γλυπτών.

Το πάρκο που φιλοξενεί το γλυπτό βρίσκεται απέναντι από το Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και είναι περίκλειστο από τρεις πλευρές, ενώ είναι ανοιχτό από την μεριά της θάλασσας. Κεντρικό στοιχείο του Κήπου των Γλυπτών είναι η ύπαρξη μιας μεγάλης επιφάνειας νερού, έκτασης ενός στρέμματος, με ειδικό νυχτερινό φωτισμό. Το γλυπτό βρίσκεται σε νησίδα που έχει διαμορφωθεί στη λίμνη του Κήπου των Γλυπτών και κατέχει κυρίαρχη θέση στο πάρκο.
Υπεθυμίζεται ότι την 1η Δεκεμβρίου οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια να απολαύσουν τον περίπατό τους στη Νέα παραλία. Την ημέρα εκείνη οι πολίτες θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τον περίπατό τους σε όλο το κομμάτι της παραλίας προς την πλευρά της θάλασσας, ενώ παράλληλα θα είναι πεζοδρομημένη για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα και η Λεωφόρος Νίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου