Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Αναδρομική έκθεση για τον Νίκο-Γαβριήλ Πεντζίκη στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη

Είκοσι χρόνια μετά το θάνατό του σπουδαίου Θεσσαλονικιού συγγραφέα αλλά και ζωγράφου Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη (1908-1993) το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) διοργανώνει τη μεγαλύτερη αναδρομική θεματική έκθεσή του, η οποία συγκεντρώνει πάνω από τριακόσια πενήντα έργα όλων των περιόδων.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια ψηφιοποίησης του συνόλου των έργων του που βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, με αποτέλεσμα να έχει ήδη δημιουργηθεί μια ικανή βάση δεδομένων για το πεντζικικό έργο.


Ο μακροσκελής και αναλυτικός τίτλος της έκθεσης είναι: “Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ, 1934-1993. 3+1 Θέματα, 3 Ουρανοί”, με επιμελητή της έκθεσης τον γιο του καλλιτέχνη.

Πυρήνας της έκθεσης είναι η παρουσίαση του σημειωματάριου που κράτησε ο Ν.Γ. Πεντζίκης κατά τη διάρκεια του εικοσαήμερου προσκυνήματος του στο Άγιον Όρος, το καλοκαίρι του 1952.

Τα πενήντα φύλλα του είναι κατάγραπτα και στις δυο όψεις με σχέδια, σημειώσεις για χλωρίδα και πανίδα, αντιγραφές επιγραφών, σχόλια για τοιχογραφίες, καλόγερους, προσκυνητές. Πολλά από τα σχέδια χρησιμοποιήθηκαν ως αφετηρία για πίνακες που ο καλλιτέχνης ζωγράφισε κι εξέθεσε στη δεύτερη ατομική του έκθεση, τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, και πολλές από τις σημειώσεις αντανακλώνται στη διάλεξη, με θέμα “Προσεγγίσεις στο Άγιον Όρος”, με την οποία είχε εγκαινιασθεί η έκθεση.

Αρχικά, η έκθεση στο ΜΙΕΤ προέβλεπε μόνο την αυτοτελή παρουσίαση του αγιορείτικου σημειωματάριου, με συνοδεία τεκμηριωτικού υλικού που θα αναψηλαφούσε την έκθεση του 1952, δίνοντας την ευκαιρία κάποια από τα αγιορείτικα έργα του καλλιτέχνη να αναρτηθούν ξανά μαζί, για πρώτη φορά, ύστερα από 61 χρόνια. Στην πορεία, όμως, η έκθεση εξελίχθηκε σε αναδρομική και επεκτάθηκε σε όλη την καλλιτεχνική διαδρομή του Ν. Γ. Πεντζίκη.

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται την επόμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου 2014 και θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη 9:00-16:00, Τετάρτη & Πέμπτη 14:00-21:00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00 (Δευτέρα κλειστά), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Κατά τη διάρκεια των εορτών, η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από 24 έως και 27 Δεκεμβρίου 2013, καθώς και στις 1 και 6 Ιανουαρίου 2014. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου