Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η «Γιάφκα» στο 3ο και 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό σχολείο Μενεμένης

Συγκλονιστικές μαρτυρίες  και αποκαλύψεις έκαναν σήμερα στις 10:00 – 12:00 δάσκαλοι του 3ου  και  5ου   Διαπολιτισμικού Δημοτικού  σχολείου  Μενεμένης, στην εκπομπή «Γιάφκα» και τον Σπύρο Χαριτάτο.


«Όταν υπάρχει ένα παιδί που στερείται των κοινωνικών αγαθών, όταν ένα παιδί πεινάει ή δεν πηγαίνει στο σχολείο, κάποιοι έχουν ευθύνη. Υπάρχουν πολλά παιδιά στο Δενδροπόταμο που δεν έχουν να φάνε και που σήμερα ξύπνησαν χωρίς ρεύμα», είπε στον Alpha 989 και τον Alpha 96,5, ο Άγγελος Χατζηνικολάου, δάσκαλος του 5ου δημοτικού σχολείου Μενεμένης, που φιλοξενεί στην πλειοψηφία του παιδιά Ρομά.

«Αν κάνουμε μία βόλτα, σε πολλά σπίτια θα δούμε τα παιδιά να κάθονται ή να κοιμούνται στο πάτωμα. Τα παιδιά κάθονται στο πάτωμα, γιατί έτσι έχουν μάθει. Είναι μια κατασκευή της φτώχειας. Γι’ αυτό και το μήνυμα των φοιτητών «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» κυριαρχεί σε όλη την κοινωνία και στον Δενδροπόταμο διπλά», πρόσθεσε ο δάσκαλος.

Παράλληλα, ο κ. Κατσαρός επεσήμανε ότι: «Yπάρχει μία διαφορετική νοοτροπία εδώ. Αυτό που κάνουμε το αγαπάμε. Μπορούσαμε να είμαστε δίπλα στα σπίτια μας, αλλά πιστεύουμε στους τσιγγάνους, μπορούν να κάνουν θαύματα. Μαθήτριες μας έχουν περάσει στο πανεπιστήμιο. Προσφέρουμε μία παιδεία ουσίας και θέλουμε ανθρώπους που θα αναβαθμίσουν την περιοχή και θα αλλάξουν τα κακώς κείμενα».

Με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας, ο διευθυντής είπε ότι: «Βρέθηκα σε πάρα πολύ δύσκολη θέση να απολογούμαι για παιδιά που έμειναν έκθαμβα και ρωτούσαν: “Κύριε εμείς κλέβουμε;” Δεν ξέραμε τι να απαντήσουμε…».

Η σχολική σύμβουλος Ζαφειρούλα Μυλωνά, με τη σειρά της ανέφερε ότι: «Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο γνώσεις. Το σχολείο είναι και διάπλαση χαρακτήρων. Επομένως δεν είναι χάσιμο χρόνου οι γιορτές, είναι επένδυση. Ο στόχος μας είναι να έρχονται τα παιδιά χαρούμενα εδώ. Είναι κοιτίδα πολιτισμού το σχολείο. Οι δάσκαλοι είναι εδώ γιατί το θέλουν».

Παράλληλα, ο δάσκαλος Γιώργος Χατζηπαύλου υποστήριξε ότι: «Τα απογεύματα κάνουμε μαθήματα σε γονείς αναλφάβητους. 14 μητέρες Ρομά πήραν πέρυσι απολυτήριο δημοτικού μετά από εξετάσεις».

«Με τον αγώνα των δασκάλων καταφέραμε σε λίγα χρόνια τα παιδιά που δεν πήγαιναν ούτε δημοτικό, τώρα να μπαίνουν σε πανεπιστήμια», δήλωσε ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ. Νεκταρίου, πατήρ Αθηναγόρας. «Είναι μεγάλη και σπουδαία η παρέα που δραστηριοποιείται στον Δενδροπόταμο. Πολλοί και σπουδαίοι άνθρωποι προσπαθούμε να σταθούμε σε παιδιά τα οποία πολύ πρόωρα χάνουν την παιδικότητά τους. Καλούμαστε όλοι εμείς εδώ να παίξουμε τον ρόλο του γονέα και να μεριμνήσουμε για τα παιδιά αυτά», πρόσθεσε.


Ο Ιωάννης Κατσαρός, Διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης δήλωσε ότι: «Η εικόνα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ για τα παιδιά Ρομά με πληγώνει. Δεν είναι όλοι κλέφτες και απατεώνες. Είμαστε στην πλέον υποβαθμισμένη περιοχή… το 97 % εδώ είναι παιδιά Ρομά. Έχουν τον δικό τους πολιτισμό που εμείς σεβόμαστε και αναδεικνύουμε».

Ακούστε εδώ την εκπομπή:
http://www.alpha989.com/Media.aspx?a_id=1338&item=9567&prodId=68&prodId=68

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου