Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

«Το κύμα» κατά της ρατσιστικής βίας και του φασισμού στα σχολεία.


Με ηχηρά μηνύματα από το τη σκηνή της Μονής Λαζαριστών, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί και σκηνοθέτες έγιναν μια παρέα το πρωί της Κυριακής, βάζοντας ο καθένας «ό,τι του αναλογεί» για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας και του φασισμού στα σχολεία. 

Πρόκειται για το ραντεβού που έδωσαν εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια στη Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ, όπου παρακολούθησαν την παράσταση «Το κύμα» του Ρον Τζόουνς, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα., την Κυριακή 3/11/13.

Ένα έργο με πολλά μηνύματα, έδωσε έναυσμα για έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των καθηγητών του σκηνοθέτη αλλά και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Γιάννη Βούρου, ο οποίος έδωσε το δικό του στίγμα για την αντιμετώπιση του φασισμού.

Αναφερόμενος σε έναν αρχαίο ινδιάνικο μύθο, θύμισε στους ανθρώπους των γραμμάτων το πουλί κολιμπρί λέγοντας «όταν έπιασε φωτιά στο δάσος το κολιμπρί πέταξε πάνω από το ποτάμι, πήρε λίγο νεράκι και ξανά πίσω το έριξε στην πύρινες γλώσσες της φωτιάς. Όλοι το ρώτησαν… τι κάνεις; Και εκείνο απάντησε: ό,τι μου αναλογεί».
Με αυτήν την μεταφορά ο κ. Βούρος κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, ως δεύτερη οικογένεια των παιδιών, να κάνουν απλά ό,τι τους αναλογεί, ώστε οι νέοι να έχουν γνώση.

Ο σκηνοθέτης του έργου, Γιάννης Ρήγας, με την σειρά του υπογράμμισε ότι το φαινόμενο του φασισμού, που έχει λάβει στις μέρες μας ανησυχητικές διαστάσεις, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης γνώσης, παιδείας και αμνημοσύνης, τονίζοντας ότι «ο φασισμός δεν είναι θέμα επιλογών, ούτε πολιτικό ιδεολόγημα. Είναι απλά ένα καρκίνωμα».

Η συνάντηση γνωριμίας, αγωνίας και προβληματισμού έκλεισε με ένα δυνατό χειροκρότημα στο στοίχημα που έβαλαν όλοι μαζί, για ένα θέατρο και μια παιδεία  που μας αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου