Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Αναδρομική έκθεση του Arthur Tress στη Θεσσαλονίκη


Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Château d’Eau (Τουλούζη) και τις Εκδόσεις Contrejour μια αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του αμερικανού δημιουργού Arthur Tress με επιλεγμένα έργα από το 1956 μέχρι το 2006, η οποία εντάσσεται στον κύκλο του ΜΦΘ «Μεγάλοι δημιουργοί».

Τίτλος της «Arthur Tress: Η φωτογραφία ως μαγική εικόνα (1956-2006).

Έχοντας ασχοληθεί με επιτυχία τη δεκαετία του ’60 τόσο με τη φωτογραφία ντοκουμέντου όσο και με τη φωτογραφία δρόμου, το 1970 στρέφεται προς τη «σκηνοθετημένη» φωτογραφία, διαμορφώνοντας έναν διαφορετικό «οπτικό λόγο». Μαζί με τους Diane Arbus, Lee Friedlander, Ralph Gibson, Leslie Krims και Duane Michals, ο Arthur Tress αποτελεί μέρος αυτής της γενιάς φωτογράφων που με το έργο τους αναζητούν τα όρια του μέσου. Στο έργο του συνδυάζει το συνειδητό με το υποσυνείδητο, το φανταστικό με το πραγματικό, συχνά μάλιστα με ένα σουρεαλιστικό ύφος, χαρακτηριστικό της ιδιαίτερης γραφής του.


Συγκεντρώνοντας μια επιλογή από φωτογραφίες που τράβηξε τη δεκαετία του ’60 στους δρόμους της Νέας Υόρκης και του Μπρούκλιν μέχρι τις ονειρικές και μη ρεαλιστικές εικόνες του από το ’70 που τον έκαναν διάσημο, η έκθεση επιχειρεί να φανερώσει το πλούσιο έργο του Tress και το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ευρώπη. Μέσα από τις εικόνες αποκαλύπτεται επίσης η κινηματογραφική επιρροή που έχει δεχτεί στο έργο του ο δημιουργός, αλλά και η ανατρεπτική του ματιά και στάση απέναντι στη συμβατική «φωτογραφία δρόμου» της εποχής.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το έργο και τη ζωή του δημιουργού: www.arthurtress.com

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Α, 1ος όροφος, Λιμάνι, τηλ. 2310 566716
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Κυριακή 11.00-19.00
Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι τον Ιανουάριο 2014

euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου