Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Viva Mexico! στη Θεσσαλονίκη

«Ναζαρέν» (1959)

«Μεξικάνικος κινηματογράφος:  θρησκεία, οικογένεια και επανάσταση» είναι ο τίτλος του αφιερώματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 24 Νοεμβρίου στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι).


Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες, εκ των οποίων δυο ανήκουν στην μεξικανική περίοδο του ισπανού σουρεαλιστή Λουίς Μπουνιουέλ: «Ναζαρέν» (1959) και «Ανέβασμα στον ουρανό»  (1952). Το «Ακατάβλητο Μεξικό» (1973) του Πολ Λεντούκ και «Το κάστρο της αγνότητας» (1973) του Αρτούρο Ριπστάιν συμπληρώνουν την τετράδα.

Βραβευμένη στο Φεστιβάλ Κανών του 1959, η ταινία «Ναζαρέν» στην οποία κεντρικός ήρωας είναι ένας νεαρός ιερέας που κρίνεται ανήθικος και αιρετικός, είναι μια από τις πρώτες «βλάσφημες και ιερόσυλες» ταινίες του, όπου ο σκηνοθέτης καταθέτει μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στην υποκρισία της οργανωμένης θρησκευτικής εξουσίας.

Το «Ανέβασμα στον ουρανό» ανήκει στις πιο ανάλαφρες ταινίες του Μπουνιουέλ ο οποίος μακριά από τις συνήθεις θεματικές εμμονές του περιγράφει ένα διήμερο ταξίδι με το λεωφορείο της γραμμής σε μια διαδρομή γεμάτη στροφές, παρεκκλίσεις, στάσεις και πισωγυρίσματα _οι  χαρές και οι λύπες της ζωής. Όλα βέβαια ιδωμένα μέσα από το χλευαστικό και διεισδυτικό βλέμμα του μεγάλου ισπανού δημιουργού. Πανέμορφη και αισθησιακή η Λίλια Πράντο στο ρόλο της Ρακέλ.

Bασισμένο στο βιβλίο του αμερικανού σοσιαλιστή δημοσιογράφου Τζον Ριντ, το «Ακατάβλητο Μεξικό» η ταινία μας μεταφέρει στα τέλη του 1913 και πιο συγκεκριμένα στους τελευταίους μήνες της μεξικανικής επανάστασης, όταν ο Ριντ, ακολουθώντας τα στρατεύματα των επαναστατών του Πάντσο Βίλα και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους, έμεινε 18 μήνες δίπλα τους, συμμετέχοντας μάλιστα ενεργά στις στρατιωτικές μάχες. Το φιλμ που έχει χρόνια να παιχτεί στην Ελλάδα  έχει αποκτήσει διαστάσεις θρύλου στην Ιστορία του μεξικάνικου κινηματογράφου, γιατί δεν ασχολείται μόνο με  την επανάσταση, αλλά και την στάση του διανοούμενου απέναντι και μέσα σ' αυτήν.

Τέλος, βασισμένο σ' ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη την δεκαετία του 1950 στο Μεξικό, το «Κάστρο της Αγνότητας» του Αρτούρο Ριπστάιν είναι ένα υποβλητικό και κλειστοφοβικό δράμα που μιλά για τα εύθραυστα όρια ανάμεσα στην αγνότητα και την διαφθορά, το «καθαρό» μέσα και το «μολυσμένο» έξω, σ' έναν κόσμο όπου η τρέλα της (πατρικής) εξουσίας και η απελπισμένη εξέγερση συμβιώνουν με την παθητικότητα και την μοιρολατρία.

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου
18.30          Ανέβασμα στον ουρανό
21.00           Το ακατάβλητο Μεξικό
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου
18.30            Ναζαρέν
21.00            Το κάστρο της αγνότητας
Σάββατο 23 Νοεμβρίου
18.30            Το ακατάβλητο Μεξικό
21.00            Ναζαρέν
Κυριακή 24 Νοεμβρίου
18.30            Το κάστρο της αγνότητας
21.00            Ανέβασμα στον ουρανό

Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.
Ώρα προβολών: 18:30, 21:00

Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου