Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ποδηλατική... Διεθνής στη Θεσσαλονίκη

«Ποδηλάτες όλου του κόσμου, ενωθείτε!». θα μπορούσε να είναι το σύνθημα της τετραήμερης γιορτής για το ποδήλατο που αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη με ομιλίες, εργαστήρια και παράλληλες εκδηλώσεις υπό τον τίτλο Biciklopedia 2013.

«Πρόκειται για ένα συνέδριο με στόχο να συσπειρώσει όλες τις ποδηλατικές οργανώσεις, να προωθήσει τον ποδηλατικό τουρισμό και να συμβάλει στην εκπαίδευση των μαθητών για την επιλογή του ποδηλάτου ως τρόπου μετακίνησης» ανέφερε ο Γιώργος Φαρφαράς, από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το συνέδριο στον κοινωνικό χώρο «Οικόπολις», σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πράσινες Διαδρομές», το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, το Πράσινο Ινστιτούτο και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών και του ΟΙΚΟ-ΑΠΘ.

Στη διάρκεια των εργασιών, θα πραγματοποιηθούν τέσσερα εργαστήρια, με θέματα «Ποδηλατικός Τουρισμός: Ευκαιρίες για απασχόληση» και «Τι χρειάζεσαι για ένα Ποδηλατικό Ταξίδι μεγάλης απόστασης», από τον Δανό Jens Erik Larsen, «Πιστοποιητικό Ποδηλατικής Επάρκειας Bikeability» από τον Βρετανό Rob Fuller και «Ίδρυση & Λειτουργία Εταιρείας Μεταφορών με Ποδήλατο» από τον επίσης Βρετανό Gary Armstrong.

Ειδικά για το Bikeability, που είναι ένα πιστοποιητικό ποδηλατικής επάρκειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Φαρφαράς τόνισε τη σημασία του στην εκπαίδευση των παιδιών και την ανάγκη υιοθέτησής του και στη χώρα μας προκειμένου να μάθουν οι νέοι να οδηγούν τα ποδήλατά τους με ασφάλεια στους δρόμους του σήμερα.

Επίσης, ο εμπνευστής των εθνικών ποδηλατοδρόμων στη Δανία, του συστήματος Τentsite (σκηνές για ποδηλάτες) στη Δανία και του ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατικών διαδρομών EuroVelo, Jens Erik Larsen θα μιλήσει για την 20ετή εμπειρία του σε έργα που ασχολούνται με την οικολογική και βιώσιμη πρακτική όπως το πρόγραμμα διαχείρισης 800 υπαίθριων σκηνών για τους ποδηλάτες και άλλους μη μηχανοκίνητους ταξιδιώτες στη Δανία.

Στις παράλληλες δράσεις θα πραγματοποιηθούν ποδηλατική εκδρομή στην Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου- Εκβολές Γαλλικού Ποταμού- Δέλτα Αξιού, έκθεση αφίσας "Οι πόλεις της Ελλάδας ποδηλατούν" και ποδηλατική βόλτα, αύριο το απόγευμα, σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου