Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Εκδηλώσεις για τα 125 χρόνια της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι εκδηλώσεις της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης με τίτλο «Η συνάντηση», οι οποίες διοργανώνονται με αφορμή τη συμπλήρωση 125 χρόνων λειτουργίας του σχολείου. Η εκκίνηση θα δοθεί με τις «ημέρες πρωτοβουλίας» (Projekttage), όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες θα συμμετέχουν σε ομίλους ενδιαφερόντων και θα ασκήσουν τη δημιουργικότητά τους σε διάφορα θέματα, όπως η τέχνη της φωτογραφίας, τα μυστικά του γκράφιτι, η μουσική, η έκδοση ενός λευκώματος και φυσικά η ιστορία των 125 χρόνων του σχολείου. Τα αποτέλεσμα των ομίλων θα παρουσιαστούν το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, στις 4 το απόγευμα.

Η δεύτερη εκδήλωση θα είναι η Βαλκανιάδα. Σε αυτήν μαθητές και μαθήτριες σχολείων από τα Βαλκάνια θα διαγωνισθούν σε ομαδικά και ατομικά μαθήματα. Στους αγώνες θα λάβουν μέρος τα αντίστοιχα γερμανικά σχολεία από το Βουκουρέστι, την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, τρία ιδιωτικά σχολεία από τη Θεσσαλονίκη και η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Η επίσημη έναρξη της Βαλκανιάδας θα γίνει την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, στη 1.30 το μεσημέρι.

Επίσης τελετή με τον Β. Σκουρή

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, θα γίνει η επίσημη τελετή των φετινών εκδηλώσεων, με βασικό ομιλητή τον Βασίλη Σκουρή, που έχει αποφοιτήσει από τη Γερμανική Σχολή και είναι σήμερα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στην εκδήλωση το σχολείο θα παραλάβει το βραβείο του «Εkzellente Auslandsschule» (εξαιρετικό σχολείο εξωτερικού), που κέρδισε ύστερα από αξιολόγηση που έγινε την περασμένη χρονιά από το γερμανικό υπουργείο παιδείας.

Τέλος, την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, η Γερμανική Σχολή διοργανώνει φιλανθρωπικό κονσέρτο στο Μέγαρο Μουσικής, με το έργο του Αλέξανδρου Καρόζα «Kavafis Projekt». Σε αυτό η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, η Χορωδία Θεσσαλονίκης και ο Γιώργος Νταλάρας, κάτω από την καθοδήγηση του Κύπριου μαέστρου Γιώργου Κουντούρη, τιμούν τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη. Στη συναυλία, που έκανε επιτυχημένη παγκόσμια πρώτη πρεμιέρα στη Βιέννη, θα γίνει η παρουσίαση ενός κομματιού, το οποίο ο συνθέτης Αλέξανδρος Καρόζας επεξεργάστηκε με τους μαθητές της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία «Ο Αγιος Δημήτριος».

Η ιστορία της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης

Όταν στις 13 Φεβρουαρίου του 1888 o August Sigmund ως διευθυντής και μοναδικός δάσκαλος εγκαινίαζε τη «Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης», στο Βερολίνο κυβερνούσε ο Κάιζερ Wilhelm και η Θεσσαλονίκη ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η λειτουργία του σχολείου ξεκίνησε σε ένα νοικιασμένο κτήριο επί της οδού «Προς Μπες Τσινάρ», στην περιοχή του Βαρδάρη, με τη συμμετοχή 9 μαθητριών και 7 μαθητών.

Δέκα χρόνια μετά στο σχολείο φοιτούσαν 214 μαθητές, το 1914 οι μαθητές έφτασαν τους 401, που διδάσκονταν τέσσερις γλώσσες: Γερμανικά, Γαλλικά, Τουρκικά και Ελληνικά. Μέχρι το 1929, όπου για πρώτη φορά το σχολείο μεταφέρεται στο κτήριο επί της οδού Βασιλίσσης Ολγας 66 (όπου σήμερα στεγάζεται το Ινστιτούτο Γκέτε). Η έδρα του σχολείου ήταν μεταξύ των άλλων ένα δεύτερο κτήριο στην περιοχή Βαρδάρη (1889-1896) και ένα τρίτο κτήριο στην «πύλη του Βαρδάρη», απέναντι από το «Τοπ Χανέ» (από το 1896). Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο το σχολείο θα στεγασθεί στο γνωστό κτήριο επί της οδού Βασιλίσσης Ολγας 66, ενώ μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι έδρες του θα είναι κατά διαστήματα σε οικήματα της περιοχής Βασιλίσσης Ολγας με Μαρτίου και Λασκαράτου με Μαρτίου πριν επανέρθει ξανά το 1962 στο ιστορικό κτήριο της οδού Βασιλίσσης Ολγας, όπου και θα παραμείνει μέχρι το 1996.

Σήμερα η Γερμανική Σχολή στεγάζεται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή της Θέρμης. Μαζί με τους 60 εκπαιδευτικούς (Γερμανούς και Ελληνες), τους 220 μαθητές του γερμανικού τμήματος (Γερμανοί, Έλληνες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) φοιτούν κατά το σχολικό έτος 2013-14 και 350 Ελληνες μαθητές στο ελληνικό τμήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου