Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΑΣΚΗΤΙΚΗ του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ


Το Θέατρο Αυλαία φιλοξενεί μια θεατρική εκδοχή της «Ασκητικής» του Νίκου Καζαντζάκη, σε μια επίκαιρη παράσταση για το διάστημα 21-29 Οκτωβρίου 2013. Το έργο μεταφέρεται επί σκηνής με τη μορφή θεατρικού μονολόγου από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βασίλη Βασιλάκη. Η «Ασκητική» είναι ένα από τα πιο εμπνευσμένα και συμπαγή κείμενα της ελληνικής γλώσσας, πολυεπίπεδο και αποκαλυπτικό. Σε αυτό το “δοκίμιο-μανιφέστο”, ο Νίκος Καζαντζάκης καταθέτει τις οδύνες και τις ελπίδες του προσωπικού του αγώνα για την ανεύρεση και την κατανόηση του δικού του Θεού.

Η «Ασκητική» δομήθηκε από το Βασίλη Βασιλάκη σαν ένα έργο υπό συνεχή αλλαγή, μεταλλασσόμενο κινησιολογικά και υφολογικά, κρατώντας όμως τους στέρεους πυρήνες λόγου και υποκριτικής. Ο φωτισμός μοναδικός «βοηθός» της παράστασης παραλλάσσεται ακολουθώντας τα σκαλοπάτια ερμηνείας του κειμένου. Η μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και η ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών του ανθρώπου που τον ωθούν να κοιτάζει ψηλά, να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει απελπισμένα.

Ο ηθοποιός Βασίλης Βασιλάκης, απόφοιτος της σχολής του Κάρολου Κουν και δραστήριος εργάτης του θεάτρου, έχει εδώ και αρκετά χρόνια αφοσιωθεί στην πολιτιστική δράση έξω από τη θεατρική αγορά της Αθήνας. Πρόκειται για δράση πολυεπίπεδη και πολυσχιδής που περιλαμβάνει διδασκαλία υποκριτικής στη θεατρική ομάδα της Αίγινας, παιδικό θέατρο, μαριονέτες. Η επίμονη αναμέτρησή του με το κείμενο του Ν. Καζαντζάκη από το Φεβρουάριο του 2010, τον ώθησε να το σχηματοποιήσει σε θεατρικό μονόλογο και να τον παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2010, σε έναν εναλλακτικό αίθριο χώρο στην Αίγινα για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, αποκομίζοντας διθυραμβικές κριτικές.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βασιλάκης
Eπιμέλεια σκηνικού θεατρικού χώρου: Μανόλης Παντελιδάκης
Ενδυματολόγος : Δανάη Καββαδία
Φωτισμοί: Βασίλης Βασιλάκης, Δημήτρης Παπαθανασίου
Φωτογραφίες: Max Gyselinck

Ερμηνεύει ο Βασίλης Βασιλάκης

Ημέρες & ώρες Παραστάσεων
Δευτέρα-Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00
Τιμές εισητηρίων: Κανονικό 15€, Φοιτητικό-Ανέργων: 10€

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

Κτίριο ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή, τηλ: 2310237700
Γραμματεία-Δημόσιες Σχέσεις: Αγγελίνα Σοφιανοπούλου, Τηλ. 6973512863
Email: info@avlaiatheatre.gr Site: www.avlaiatheatre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου