Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

KΘΒΕ: ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ BIG DAYS, ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΠΡΕΧΤ


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εγκαινιάζει μια σειρά θεματικών εκδηλώσεων με τίτλο «Big Days». Πρόκειται για μια νέα πρόταση του ΚΘΒΕ που επιδιώκει να «συστήσει» στο κοινό του σημαντικούς συγγραφείς του παγκόσμιου θεάτρου, έργα των οποίων ανεβαίνουν την ίδια περίοδο στο Κρατικό Θέατρο, με μεγάλα ολοήμερα αφιερώματα. Στόχος είναι να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι τους συγγραφείς μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων, που άπτονται της θεωρητικής, πρακτικής, εικαστικής, βιωματικής και της οπτικοακουστικής αποτύπωσης της προσωπικότητας των συγγραφέων αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του έργου τους.

Με ένα τιμητικό αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ το ΚΘΒΕ εγκαινιάζεται ο θεσμός των «Big Days» το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (φουαγιέ, 6ος όροφος, 7ος όροφος), με μια σειρά εκδηλώσεων από τις 10:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα. Αφορμή η παράσταση «Η Πτωτική άνοδος του Αρτούρο Ούι» που παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο.

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή του ΚΘΒΕ είναι οι εξής πολιτιστικοί και πολιτισμικοί φορείς της πόλης: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (Χ.Α.Ν.Θ.), Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ., Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., Δραματική Σχολή Κ.Θ.Β.Ε καθώς και το Βιβλιοπωλείο "Πρωτοπορία".

Οι δράσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Μπέρτολτ Μπρεχτ είναι:

· 10.00-11.00 / Α΄ διάδρομος 6ου ορόφου

Θεατρικό Παιχνίδι με θέμα «Μπρεχτ για Αρχάριους», για παιδιά δημοτικού, με τη Δέσποινα Σαρόγλου (Ηθοποιός)

· 11.00-14.00 / Β΄ διάδρομος 7ου ορόφου

Ψυχόδραμα, για ενήλικες, με θέμα «Πάρε Θέση», με τη Φωτεινή Παπαχαραλάμπους (Ψυχολόγος)

· 11.00-11.30 / Φουαγιέ

Live παρουσίαση αποσπάσματος του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο Κύκλος με την Κιμωλία» από το εφηβικό εργαστήρι της ΧΑΝΘ. Συμμετοχή του παιδικού εργαστηρίου της ΧΑΝΘ.

· 11.30-13.00 / Α’ διάδρομος 6ου ορόφου

Εκπαιδευτικό δράμα, για εφήβους, βασισμένο στο βιβλίο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Αυτός που λέει Ναι και αυτός που λέει Όχι», με τη Στέλλα Παπαδημητρίου (Εκπαιδευτικός)

· 13.00-13.30 / Φουαγιέ

Παρουσίαση του κειμένου του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Το μικρό όργανο για το θέατρο» από τον Χρήστο Νταρακτσή (Ηθοποιός)

· 13.30-15.00 / Α’ διάδρ. 6ου ορόφου

Εκπαιδευτικό Δράμα, για εκπαιδευτικούς και ενήλικες βασισμένο στο βιβλίο «Αυτός που λέει Ναι και αυτός που λέει Όχι», με την Στέλλα Παπαδημητρίου (Εκπαιδευτικός)

· 15.30-17.00 / Φουαγιέ

Στρογγυλό τραπέζι με καλλιτέχνες αλλά και θεωρητικούς με θέμα «Το επικό θέατρο: θεωρία και πράξη»

Παράλληλα, από τις 10.00 μέχρι τις 17.00 θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

· Παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού α) από πρόβες του έργου «Μάνα Κουράγιο» που παρουσιάστηκε το 2006 στο Delacorte Theater στη Νέα Υόρκη. Στον κεντρικό ρόλο η Meryl Streep (Είσοδος ΕΜΣ και Β’ διάδρομος 6ου ορόφου) β) ολιγόλεπτη παρουσίαση του επικού θεάτρου (φουαγιέ) γ) θεατρικές παραστάσεις του Μπ. Μπρεχτ

· Παρουσίαση μερικών από τα γνωστότερα τραγούδια που σημάδεψαν τις παραστάσεις έργων του Μπ. Μπρεχτ (Φουαγιέ)

· Έκθεση φωτογραφίας με στόχο την εικονοποίηση ποιημάτων του συγγραφέα (από το Μουσείο Φωτογραφίας) (Φουαγιέ)

· Έκθεση αφισών με καρικατούρες από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) (Φουαγιέ)

· Έκθεση κοστουμιών από παραστάσεις έργων του Μπρεχτ, που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς το ΚΘΒΕ (Φουαγιέ)

· Έκθεση μακέτας θεατρικού κοστουμιού και σκηνικών από παραστάσεις έργων του Μπρεχτ, που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς το ΚΘΒΕ (Φουαγιέ).

· Installation με θέμα το έργο «Μάνα κουράγιο» (από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ) (Είσοδος ΕΜΣ).

· Πώληση προγραμμάτων και αφισών παλαιότερων παραστάσεων έργων του Μπέρτολτ Μπρεχτ από το ΚΘΒΕ. (Φουαγιέ).

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος, στο Θεατρικό Παιχνίδι (μέχρι 20 άτομα), το Εκπαιδευτικό Δράμα (μέχρι 15 άτομα στο κάθε τμήμα), και το Ψυχόδραμα (μέχρι 25 άτομα), παρακαλούμε να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2315200008 από Τρίτη 29/10 μέχρι Παρασκευή 01/11 13.00-15.00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι υπόλοιπες δράσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό (χωρίς περιορισμό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου