Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Αφιέρωμα στο γαλλικό νουάρ από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης


Γαλλικές νουάρ ταινίες θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης από την Πέμπτη 10 έως την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

Το αφιέρωμα με τίτλο «Γαλλικό χρώμα ΙΙΙ: σε νουάρ ύφος» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος που βρίσκεται στο Μουσείο Κινηματογράφου στην Αποθήκη Α' του λιμανιού.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες: Ένας δολοφόνος πέρασε του Μισέλ Βιανέ (1981), Δεύτερη Πνοή του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ (1966), Ασανσέρ για δολοφόνους του Λουί Μαλ (1958) και Ντίβα του Ζαν-Ζακ Μπενέξ (1981).

Υπό τους ήχους τζαζ μουσικής, ο Λουί Μαλ με το Ασανσέρ για δολοφόνους φτιάχνει ένα φιλμ νουάρ για έναν βετεράνο αλεξιπτωτιστή (τον Ζιλιέν) που δολοφονεί το αφεντικό του και σύζυγο της ερωμένης του. Ένα λάθος κινδυνεύει να χαλάσει το σχέδιο και όταν ο Ζιλιέν επιστρέφει να το διορθώσει εγκλωβίζεται στο ασανσέρ. Ένα ζευγάρι μπλέκει τυχαία στην ιστορία και η ερωμένη του αναζητά απεγνωσμένα τον Ζιλιέν στους δρόμους του Παρισιού.

Στο Δεύτερη Πνοή, ο Γκι δραπετεύει από τη φυλακή και πηγαίνει στο Παρίσι για να βρει την παλιά του ερωμένη και τους φίλους του. Θέλει να φύγει για την Λατινική Αμερική, αλλά για να το καταφέρει θα πρέπει να κάνει ένα τελευταίο κόλπο. Όταν τον πιάνουν, θα το σκάσει ξανά, έχοντας στο μυαλό του αυτή τη φορά την εκδίκηση...

Στο Ένας δολοφόνος πέρασε στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται ένας μοναχικός άνδρας, ο οποίος μετατρέπεται σε δολοφόνο γυναικών, κυρίως δυστυχισμένων υπάρξεων στο περιθώριο της κοινωνίας. Η Πολίν, μια ηθοποιός, θα γίνει εμμονή και μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια σχέση θύματος-θύτη. Σε όλα αυτά έρχεται να μπλεχτεί και ο επιθεωρητής Ραβίκ που και αυτός ερωτεύεται την Πολίν.

Στη Ντίβα, ένας ταχυδρομικός υπάλληλος ηχογραφεί τη φωνή μιας τραγουδίστριας που αρνείται να ηχογραφήσει δίσκους. Κάπως έτσι ξεκινά ένα κυνήγι κασετών, στο οποίο μπλέκονται ασιάτες, ένας εκκεντρικός αριστοκράτης και μία συμμορία κακοποιών.

Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398)

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).  Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.

Ώρα προβολών: 18:30, 20:30

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου

18.30 Ένας δολοφόνος πέρασε

21.00 Ντίβα

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου

18.30 Ασανσέρ για δολοφόνους

21.00 Δεύτερη πνοή

Σάββατο 12 Οκτωβρίου

18.30 Δεύτερη πνοή

21.00 Ασανσέρ για δολοφόνους

Κυριακή 13 Οκτωβρίου

18.30 Ντίβα

21.00 Ένας δολοφόνος πέρασε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου