Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Εγκαίνια «πολυχώρου» του ΚΕΘΕΑ στη Θεσ/νίκη

Πλήθος συγκεντρωμένο έξω από το εντυπωσιακό κτίριο για τα εγκαίνια 

Καταγγελία Μπουτάρη: «Η Χρυσή Αυγή έκανε πρόταση σε κατοίκους του κέντρου της πόλης να “καθαρίζουν” τις γειτονιές από εξαρτημένα άτομα»


“Τα εξαρτημένα άτομα δεν είναι απόβλητα” υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εγκαινιάζοντας, σήμερα, το κτίριο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), επί της οδού Πίνδου 4 στα Λαδάδικα, στο οποίο, όπως ανακοινώθηκε, θα στεγάζεται το Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων του προγράμματος ΚΕΘΕΑ Προμηθέας, το πρόγραμμα προσέγγισης χρηστών στο δρόμο, το Κέντρο Διημέρευσης Χρηστών (Off Club) και το KEΘΕART. 

Στο κτίριο θα στεγαστούν νέα προγράμματα και υπηρεσίες του οργανισμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης την περίοδο της κρίσης Αναλυτικά, το ΚΥΕΑ του Προμηθέα θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους χρήστες ουσιών που έχουν εμπλοκή με το ποινικό σύστημα να ακολουθήσουν το δρόμο της απεξάρτησης και της κοινωνικής ένταξης, σε συνδυασμό με τη νέα θεραπευτική κοινότητα 84 θέσεων, που σύντομα τίθεται σε λειτουργία από το ΚΕΘΕΑ Προμηθέας στις φυλακές Διαβατών.
Το πρόγραμμα προσέγγισης χρηστών στο δρόμο λειτουργεί στο πλαίσιο του δικτύου φροντίδας εξαρτημένων ατόμων στο δρόμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που δημιουργεί το ΚΕΘΕΑ, εξολοκλήρου με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

 Το Κέντρο Διημέρευσης Χρηστών (Off Club), θα δίνει στους εξαρτημένους τη δυνατότητα να παραμείνουν αρκετές ώρες καθημερινά μακριά από τη χρήση σε έναν ασφαλή και «ελεύθερο» από ουσίες χώρο.
 
Το KEΘΕART, τέλος, αποτελεί το πρώτο σημείο πώλησης προϊόντων των παραγωγικών εργαστηρίων και δημιουργικών ομάδων των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ.
Λίγο πριν το νέο κτίριο ανοίξει και τυπικά την “πόρτα” του, μέλη της ομάδας Προμηθέας παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο, συμβολίζοντας το σπάσιμο των “δεσμών” της εξάρτησης και την είσοδό τους στη νέα ζωή, μακριά από τις εξαρτήσεις και δώρισαν στο δήμαρχο μία μπλούζα που είχε τυπωμένο ένα σκίτσο με πρωταγωνιστή τον Ισοβίτη του Αρκά.
 
Άποψη εσωτερικού χώρου του κτιρίου του ΚΕΘΕΑ στα Λαδάδικα Ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε ότι, προτεραιότητα του δήμου είναι η φροντίδα των ατόμων που έχουν ειδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες και τόνισε ότι, τα κέντρα αυτά “πρέπει να γίνουν σπίτια χαράς”.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βόρειας Ελλάδας Φαίδωνας Καλοτεράκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τα εγκαίνια του νέου κτιρίου έχουν συμβολισμό και σημείωσε ότι η πόλη χρειάζεται το ΚΕΘΕΑ, αλλά και αυτό χρειάζεται την πόλη.

Αναφερόμενος στην κινητή μονάδα του ΚΕΘΕΑ επισήμανε, ότι θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου έστω και με τα μέσα που διαθέτει (σε εκκρεμότητα βρίσκεται η απόκτηση ενός βαν), πιθανώς, με επιτόπιες επισκέψεις, αρχικά από το χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Καταγγελία Μπουτάρη κατά της Χρυσής Αυγής
 
Εν τω μεταξύ, λίγο πριν τα εγκαίνια του κτιρίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης κατήγγειλε ότι «η Χρυσή Αυγή έκανε πρόταση σε κατοίκους του κέντρου της πόλης να “καθαρίζουν” τις γειτονιές από εξαρτημένα άτομα».

«Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «πρέπει να έχουμε το νου μας και να προειδοποιήσουμε όλους τους κατοίκους».
«Το να αποβάλλουμε τα εξαρτημένα άτομα ή αυτά που προσπαθούν (να απεξαρτηθούν) είναι κυριολεκτικά κολάσιμο» υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου