Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

54ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Τζάρμους, Πέιν και τα ρέστα

Με ένα αναμάσημα των όσων έχουν ήδη κατά καιρούς ανακοινωθεί παρουσιάστηκε και τύποις το μεσημέρι της Τρίτης 29 Οκτωβρίου το πρόγραμμα του 54ου κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που αρχίζει την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον της Πλατείας Αριστοτέλους με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Μόνον οι εραστές μένουν ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους _παρόντος του σκηνοθέτη.

Τα περισσότερα που ακούστηκαν είναι ήδη γνωστά. Η αυλαία θα πέσει με την προβολή της ταινίας «Nebraska» του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν που είναι εφέτος πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής. Ο γάλλος Αλέν Γκιροντί, εκπρόσωπος του νεότερου γαλλικού κινηματογράφου, και η πολυπράγμων συμπατριώτισσα του Κλερ Σιμόν, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των αφιερωμάτων που πραγματοποιεί το 54ο ΦΚΘ στο έργο τους.

Παρούσα θα είναι και η Βαλέρια Γκολίνο, η οποία υπογράφει σκηνοθετικά την ταινία «Μέλι», υποψήφια για το φετινό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, οι βαλκάνιοι δημιουργοί Κορνέλιου Πορουμπόιου και Ρεχά Ερντέμ θα επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη με αφορμή το επετειακό αφιέρωμα «Ματιές στα Βαλκάνια: 1994-2013».

Οι παράπλευρες εκδηλώσεις έχουν επίσης ενδιαφέρον. Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ενδιάμεσος Σταθμός» του Καβέ Μπαχτιαρί, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Λάθος Προορισμός», την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης (ώρα 12.45), με θέμα το μεταναστευτικό ζήτημα.

Επίσης, τρεις συναυλίες είναι προγραμματισμένες για εφέτος.:  Ο  Κωνσταντίνος Βήτα θα παρουσιάσει  το έργο του Μετασχηματισμοί/ Transformations live με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι (Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Νοεμβρίου, 22:00 στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σκηνή Βασιλικού Θεάτρου), το συγκρότημα χάλκινων πνευστών Fanfara Transilvania θα παρουσιάσει  ένα δείγμα του ρεπερτορίου τους, που περιλαμβάνει αυθεντικά είδη ρομά φολκ (hora, sarba, joc, doina), καθώς και τζαζ, πανκ, τσιγγάνικους κι άλλους βαλκανικούς ήχους (Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, 22:30, Αποθήκη Γ, Λιμάνι) και ο Πάνος Μουζουράκης θα παρουσιάσει το «The Big Band Project»: Ένα εκρηκτικό, κεφάτο, ανατρεπτικό live, συνοδεία επτά μουσικών, με σουίνγκ, φανκ, σόουλ και ροκ ρυθμούς από τη νέα δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Στόχος», καθώς και πολλές μουσικές εκπλήξεις (Σάββατο 9 Νοεμβρίου, Αποθήκη Γ', Λιμάνι, 23.30).

Εκτός από το Ολύμπιον και την αίθουσα Παύλος Ζάννας στην Αριστοτέλους το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. 
 
 Ζουμπουλάκης Γιάννης TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου