Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Ολοήμερη ενημέρωση για τη δωρεά οργάνων στην Καμάρα

Τις αλήθειες και τα ψέματα που κρύβονται πίσω από τη δωρεά οργάνων, την ύψιστη αυτή προσφορά ζωής σε έναν άνθρωπο που χρειάζεται μόσχευμα για να συνεχίσει να ζει, θα αποκαλύψουν αύριο, στη Θεσσαλονίκη, τα μέλη του Περιφερειακού Γραφείου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Μαζί τους, λήπτες οργάνων, δωρητές, εθελοντές, γιατροί και γενικά άνθρωποι με εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις, θα βρίσκονται στην Καμάρα, από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, για να διαφωτίσουν τις πτυχές της προσφοράς οργάνων και ιστών.

Οι διοργανωτές θα διανέμουν έντυπο υλικό και θα ενημερώνουν το κοινό για την προσφορά αγάπης και ζωής μέσα από τη δωρεά οργάνων και θα λύνουν τις απορίες τους.

Η πρωτοβουλία γίνεται στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας του Περιφερειακού Γραφείου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), με έδρα το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.

Από τις 12 έως τις 13:30 θα φιλοξενηθούν στο σταντ, που θα στηθεί στην Καμάρα, θεσμικοί φορείς και προσωπικότητες της πόλης προκειμένου να δηλώσουν την υποστήριξη και συμμετοχή τους στην προσπάθεια ενίσχυσης της δωρεάς οργάνων.


Στη λίστα αναμονής 63.000 ασθενείς

Η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για παθήσεις όπως η καρδιακή, η ηπατική και η νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, καθώς και για άλλες ασθένειες.

Ωστόσο, χωρίς τα κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα, η θεραπεία δεν είναι εφικτή.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα στοιχεία μαρτυρούν ότι περισσότεροι από 63.000 ασθενείς βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για μόσχευμα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Από αυτούς, οι 50.000 περίμεναν για μεταμόσχευση νεφρού, οι 6.800 για ήπαρ, 3.400 για καρδιακό μόσχευμα, 2.000 για μεταμόσχευση πνεύμονα και 1.400 για παγκρέατος.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρει το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.

Ευαισθητοποίηση πολλών «ταχυτήτων»

Στο μεταξύ, στην Ευρώπη των 28 η ευαισθητοποίηση των πολιτών δεν ακολουθεί μια «ταχύτητα», αλλά χαρακτηρίζεται ως πολλών «ταχυτήτων».

Το αισιόδοξο είναι ότι καταγράφεται ευοίωνη και ανοδική πορεία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το 2012. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ έδειξαν ότι τις καλύτερες «επιδόσεις» σε πτωματικούς δότες είχε η Ισπανία (36,6 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού), με δεύτερη την Κροατία, ακολουθούσαν το Βέλγιο και η Μάλτα. Η Ελλάδα ήταν στο 6,9 ανά εκατομμύριο πληθυσμού και στις τελευταίες θέσεις ήταν Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρος.

Τα στοιχεία του ΕΟΜ

Σύμφωνα με τον ΕΟΜ, το 2012 ήταν μία ενθαρρυντική χρονιά καθώς τα όργανα 77 πτωματικών δοτών χρησιμοποιήθηκαν για 195 μεταμοσχεύσεις, ενώ άλλες 41 μεταμοσχεύσεις νεφρού έγιναν από ζωντανούς δότες.

Το 2013, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου αξιοποιήθηκαν 54 πτωματικοί δότες, τα όργανα των οποίων μεταμοσχεύτηκαν σε 127 ασθενείς, ενώ άλλες 33 μεταμοσχεύσεις νεφρού έγιναν από μοσχεύματα προερχόμενα από ισάριθμους ζωντανούς δότες.

Η χώρα μας όμως υστερεί στις παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις. Αποτέλεσμα, σε περίπτωση ανάγκης να αναγκάζεται ολόκληρη η οικογένεια να μετακινείται ακόμα και σήμερα σε χώρες του εξωτερικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου