Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Aρωμα Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη

Σιγά σιγά αρχίζει να ξεδιπλώνει τις κινηματογραφικές πτυχές του το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 


Μαθαίνουμε, λοιπόν, πως το φεστιβάλ, που φέτος θα διεξαχθεί στις 1-10 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιήσει αφιερώματα σε δύο σημαντικούς Γάλλους δημιουργούς: τον Αλέν Γκιροντί και την Κλερ Σιμόν. Και αυτό μας χαροποιεί, γιατί το γαλλικό σινεμά είναι στα πάνω του κι έχει φανατικούς θαυμαστές στη χώρα μας.

Και οι δύο δημιουργοί θα δώσουν το «παρών» στη φετινή διοργάνωση.

**Τιμημένος με το βραβείο σκηνοθεσίας στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κανών για την ταινία «Ο άγνωστος της λίμνης», που θα κάνει την ελληνική της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, ο 49χρονος Αλέν Γκιροντί, από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του νεότερου γαλλικού κινηματογράφου, συνδυάζει τις ιδιότητες του σκηνοθέτη, του σεναριογράφου και του ηθοποιού. Πρωταρχική πηγή έμπνευσης για εκείνον αποτελούν τα προσωπικά βιώματά του, τα οποία ανάγει επιδέξια σε μια συλλογική κινηματογραφική εμπειρία, ενώ οι επιρροές των Μπουνιουέλ, Φασμπίντερ και Αλμοδόβαρ είναι εμφανείς στο ιδιοσυγκρασιακό σινεμά του. Ο Γκιροντί, τολμηρός και απρόβλεπτος, αναμιγνύει το καθημερινό με το παράδοξο, είτε όταν χτίζει αλλόκοτες χιουμοριστικές ιστορίες είτε όταν καταδύεται στο σκοτεινό ανθρώπινο κόσμο. Η σεξουαλικότητα, η ομοφυλοφιλία, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι εικόνες της γαλλικής επαρχίας, αλλά και η εργατική τάξη παρελαύνουν στο φακό του.

Ο «Αγνωστος της λίμνης» (2013) είναι μια ακραία ερωτική ιστορία δύο ανδρών, η οποία εξελίσσεται κλιμακωτά σε δυνατό θρίλερ, με φόντο το μικρόκοσμο μιας λίμνης. Η ταινία ξεπερνά τα στεγανά του queer cinema για να διερευνήσει τα όρια του σαρκικού πόθου (ανεξαρτήτως φύλου), με ιδιαίτερα αποκαλυπτικές ερωτικές σκηνές που συζητήθηκαν.

Ενδεικτική της αντισυμβατικής ματιάς του Γκιροντί είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Καμία ανάπαυση για τους γενναίους», που αφηγείται την περιπλάνηση ενός νεαρού, ο οποίος φοβάται ότι θα πεθάνει εάν κοιμηθεί ακόμη μία φορά. Αλλά εκπλήσσει και στο μεταγενέστερο «The King of Escape»: ένας ομοφυλόφιλος άνδρας σε υπαρξιακή κρίση ερωτεύεται μια έφηβη κοπέλα και μαζί διαφεύγουν στο δάσος.

* Η Κλερ Σιμόν, από την άλλη, υπηρετεί το σινεμά μέσα από πολλαπλούς ρόλους (σεναριογράφος, ηθοποιός, διευθύντρια φωτογραφίας, μοντέζ και σκηνοθέτιδα). Ιδιαίτερα δημοφιλής στην πατρίδα της, έχει μια λιτή, εξαιρετικά άμεση (λόγω των ντοκιμαντερίστικων καταβολών της) και αβίαστα ανθρωποκεντρική ματιά. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι πως δίνει φωνή σε όσους δυσκολεύονται να ακουστούν, με έμφαση στους εφήβους, τους μετανάστες και τις γυναίκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η τελευταία ταινία της «Gare du Nord» (2013), στην οποία, με επίκεντρο μια ερωτική συνάντηση, ιστορίες αλληλοδιαπλέκονται καθρεφτίζοντας το πρόσωπο της σύγχρονης πολυπολιτισμικής Γαλλίας.

Η πραγματικότητα είναι η κινητήριος δύναμη της Σιμόν, ήδη από το ντεμπούτο μυθοπλασίας της το 1997 με την ταινία «Α Foreign Body». Βασισμένο σε αληθινό περιστατικό, το φιλμ αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που εγκλωβίζεται μέσα σε ένα τρομερό ψέμα (μια εγκυμοσύνη) και, προκειμένου να το υποστηρίξει, φτάνει στα άκρα.

Τα αφιερώματα σε δημιουργούς χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση-Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

ΕΥ.Β./ enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου