Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

«ΕΛΛΑΔΑ-ΑΥΣΤΡΙΑ: ΙΣΟΠΑΛΙΑ!»: Διεθνής Συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το Σαουσπιλχάους του Γκρατς

Πάνω σειρά: Ματίας Όνερ (Matthias Ohner), ηθοποιός- Mellita Schubert (Πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα)-Κρίστιαν Μάγιερ (έρευνα- δραματουργική επεξεργασία)- Γιώργος Κιουρτσίδης (σκηνοθέτης, μέλος Δ.Σ ΚΘΒΕ)-Μένη Λυσαρίδου (Πρόεδρος Δ.Σ ΚΘΒΕ).

Την Πέμπτη  3 Οκτωβρίου 2013 δόθηκε με μεγάλη επιτυχία η παράσταση «Ελλάδα-Αυστρία: Ισοπαλία!» στο Mικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. 


Κρίστιαν Μάγιερ (έρευνα- δραματουργική επεξεργασία)-Έβελυν Παπαδοπούλου-Mellita Schubert (Πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα)- Μένη Λυσαρίδου (Πρόεδρος Δ.Σ ΚΘΒΕ)- Γιώργος Κιουρτσίδης (σκηνοθέτης, μέλος Δ.Σ ΚΘΒΕ)-Σοφία Σιδερά, Γιάννης Κεσσόπουλος (Τμήμα Εκδόσεων & Δημοσίων Σχέσεων ΚΘΒΕ)

Την παράσταση παρακολούθησε η Πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα, Mellita Schubert, την οποία νωρίτερα υποδέχθηκε η Πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Μένη Λυσαρίδου. 

Οι δύο κυρίες εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για τη συνεργασία των δύο κορυφαίων θεατρικών οργανισμών και συζήτησαν για τις δυνατότητες νέων συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο.


Πρόκειται για μια συνεργασία των δύο θεάτρων, στο πλαίσιο της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, που στοχεύει στην ανάδειξη αλλά και τη διακωμώδηση των στερεοτύπων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ανάμεσα στους Έλληνες και τους γερμανόφωνους λαούς της βόρειας Ευρώπης.

Το αποτέλεσμα αυτής της συμπαραγωγής είναι η παράσταση «Ελλάδα-Αυστρία: Ισοπαλία!», η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Σαουσπιλχάους του Γκρατς, μια από τις σημαντικότερες θεατρικές σκηνές της Αυστρίας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ (από το πρόγραμμα της παράστασης στο Σαουσπιλχάους)

Η Κέρκυρα υπήρξε το αγαπημένο νησί της Πριγκίπισσας Σίσυ. Ο Γκαίτε ένιωθε θαυμασμό και νοσταλγία για την Ελλάδα, ως μια σύγχρονη "Αρκαδία". Η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό, ασκούσε πάντα μεγάλη επιρροή και έλξη στον γερμανόφωνο χώρο, αναδεικνύοντας τον τουρισμό σε βαριά βιομηχανία της. Ο τόπος, στον οποίο χόρευε ο Αλέξης Ζορμπάς, αποτέλεσε για πολλά χρόνια υπόδειγμα για τους βορειοευρωπαίους, που θαύμαζαν τον αγνό τρόπο ζωής των ανθρώπων, τα ήθη και τα έθιμα, το φαγητό, ακόμη και τις παραξενιές που συνόδευαν τη φήμη του ελληνικού λαού.

Ηθοποιοί και των δύο θεάτρων, υπό τη διεύθυνση του Ελληνο-γερμανού σκηνοθέτη, Σαράντου Ζερβουλάκου, οργανώνουν ένα σκηνικό παιχνίδι, βασισμένο στα εθνικά κλισέ και τις "αλληλοκατηγορίες" που εξαπολύονται από τον έναν λαό προς τον άλλο. Ποιος θα αναδειχθεί νικητής;


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία, σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Σαράντος Ζερβουλάκος
Έρευνα - δραματουργική επεξεργασία: Κρίστιαν Μαγιερ (Christian Mayer), Αμαλία Κοντογιάννη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευρώπη Θωμοπούλου
Δραματουργική συνεργασία: Μαρλίν Μέρχολτς (Marlin Merholz)
Με τους: Σίμον Κέζερ (Simon Käser), Ματίας Όνερ (Matthias Ohner), Λίλα Βλαχοπούλου και Μαριάννα Παπασάββα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου