Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Κρασί ηλικίας 6.000 ετών βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων στη Δράμα

Αν ισχύει η ρήση ότι η ποιότητα ενός κρασιού εξαρτάται από την ηλικία του, τότε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων κοντά στη Δράμα, ανακαλύφθηκε το καλύτερο κρασί της Ευρώπης. Πρόκειται για το αρχαιότερο δείγμα οίνου που έχει βρεθεί ποτέ σε ανασκαφές στη γηραιά Ηπειρο, με ηλικία 6.200 ετών.

Οι ερευνητές που εργάζονται στην ανασκαφή στη βόρεια Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι τα τελικά αποτελέσματα της ανάλυσης των υπολειμμάτων κρασιού που βρέθηκαν σε αρχαία κεραμικά χρονολογούνται από το 4200 π.Χ.

Η ανασκαφή , που βρίσκεται στον προϊστορικό οικισμό γνωστό ως Ντικιλί Τας, ή μεγάλο λιθάρι, βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα από την αρχαία πόλη των Φιλίππων και κατοικούνταν από το 6500 π.Χ. , σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ανάλυση ωστόσο δεν έγινε σε υγρό κρασί, αφού το πέρασμα των χιλιετιών εξαφάνισε το κρασί από τα αγγεία, όπως αναφέρει στη Huffington Post η Δήμητρα Μαλαμίδου συν-επικεφαλής της πρόσφατης ανασκαφής.

«Οτι έχει απομείνει από το υγρό μέρος είναι τα υπολείμματα στην επιφάνεια των κεραμικών αγγείων» εξηγεί. «Πρόσφατες αναλύσεις υπολειμμάτων σε κεραμικά πιστοποιούν την παρουσία τρυγικού οξέος, προϊόντος ζύμωσης.»

Η Μαλαμίδου συμμετέχει στην κοινή Ελληνογαλλική ανασκαφή που ξεκίνησε το 2008. Η ομάδα πρόσφατα ολοκλήρωσε τις ανασκαφές μίας νεολιθικής οικίας του 4500 π.Χ. όπου βρήκαν ίχνη κρασιού και απανθρακωμένα κουκούτσια σταφυλιού μαζί με δέρματα που χρησιμοποιήθηκαν για το πάτημα των σταφυλιών.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι έχουν βρει τα παλαιότερα γνωστά ίχνη κρασιού στην Ευρώπη. Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει ένα Αρμένικο οινοποιείο ηλικίας 6.100 ετών καθώς και ίχνη από ένα κινέζικο ποτό ηλικίας 9.000 ετών που κατασκευαζόταν από ρύζι , μέλι και φρούτα .

«Το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρωπαϊκή προϊστορία, διότι είναι προς το παρόν η παλαιότερη ένδειξη οινοποιείας στην Ευρώπη», δήλωσε η Μαλαμίδου . «Η ιστορική σημασία της ανακάλυψης μας είναι σημαντική για το Αιγαίο και την Ευρωπαϊκή προϊστορία , καθώς δίνει τα στοιχεία της εξέλιξης των γεωργικών πρακτικών και της διατροφής , που επηρεάζουν τις κοινωνικές διαδικασίες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου