Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Εξήντα επτά κτήρια-κοσμήματα της Θεσσαλονίκης ανοίγουν τις πόρτες τους

Στις 18- 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ο μαραθώνιος αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων στη Θεσσαλονίκη Open House 2013. Διπλάσιος αριθμός των επισκεπτών αναμένεται φέτος


της Κάτιας Γερακαρίτου/voria.gr

Εξήντα επτά δημόσια και ιδιωτικά κτήρια της Θεσσαλονίκης ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό, παρουσιάζοντάς την αρχιτεκτονική τους, στο πλαίσιο της δράσης Open House, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18- 20 Οκτωβρίου.

Το Μουσείο Κινηματογράφου, το Κρατικό Ωδείο, ο Ιερός Ναός Αγ. Σοφίας, ο Λευκός Πύργος, το Μορφωτικό ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ο Πύργος του ΟΤΕ, ένα Διατηρητέο κτίριο στην οδό Πλάτωνος, το Πειραματικό Σχολείο ΑΠΘ, το Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, η κατακόμβη του Αγ. Ιωάννη, το Μέγαρο Μουσικής, το Γενί Τζαμί, η Κάζα Μπιάνκα, η Βίλλα Καπαντζή, η Σπουδαστική εστία “Αλίκη Περρωτή”, το Ολύμπιον, η Ένωση Συντακτών, και το Διατηρητέο κτήριο γραφείων στο Λιμάνι περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στη λίστα με τα 67 κτήρια, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ξεναγηθούν.  

Είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η συγκεκριμένη δράση - μαραθώνιος αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων. Για ένα Σαββατοκύριακο, κτήρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο. Στόχος είναι η προώθηση της Θεσσαλονίκης αλλά και της χώρας στο εξωτερικό, μέσα από το πρίσμα της αρχιτεκτονικής δημιουργίας και του πολιτισμού.

Πέρσι η δράση για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής, σημείωσε σημαντική επιτυχία καθώς, σύμφωνα με τους διοργανωτές, δέχθηκε περισσότερες από 12.000 επισκέψεις μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. «Φέτος έχουμε 67 κτήρια, η λίστα στα μεγαλύτερο μέρος της είναι ανανεωμένη, βάσει και της δέσμευσης που έχουμε από το Λονδίνο» είπε στη Voria.gr η υπεύθυνη του προγράμματος Open House Thessaloniki, αρχιτέκτονας Τόνια Μαυρουδή.

Όπως ανέφερε η ίδια, «φέτος αναμένεται διπλάσιος αριθμός των επισκεπτών». Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος για το Open House είναι και το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της δράσης δέχθηκαν διπλάσιο αριθμό αιτήσεων συμμετοχής και για το τμήμα εθελοντών. «Δεχτήκαμε περισσότερες από 700 αιτήσεις και τελικά επιλέχθηκαν περίπου 300 άτομα», υπογράμμισε η κ. Μαυρουδή.

Οι ενδιαφερόμενοι θα ξεναγηθούν σε χώρους που είτε έχουν δει από απόσταση, είτε βλέπουν για πρώτη φορά και να μάθουν, πέρα από την ιστορία τους, πληροφορίες για την αισθητική τους και τη θέση τους στο χώρο, το χρόνο και το περιβάλλον.

Οι επισκέψεις στα κτίρια πραγματοποιούνται με τον εξής τρόπο:
1. Επιλέγετε από το πρόγραμμα ποια κτήρια ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε
2. Βλέπετε ποιες ώρες είναι ανοιχτά στο κοινό
3. Επισκέπτεσθε το κτήριο
4. Η είσοδος γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα όταν σχηματίζονται ομάδες με ικανοποιητικό αριθμό ατόμων
5. Δεν απαιτείται προκράτηση για την επίσκεψη
6. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους

Το Open House Thessaloniki πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του το ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε συνεργασία με το τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και υποστηρίζεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Πρυτανεία Α.Π.Θ., τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης και την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης που στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια αυτή.
Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Μέχρι σήμερα έχει ταξιδέψει σε 21 πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Περισσότερες πληροφορίες για το Open House Thessaloniki μπορείτε να βρείτε στο www.openhousethessaloniki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου